1% Podatku

Naszą misją jest pomaganie! Ty też możesz pomóc, przekazując 1 % swojego podatku.

Caritas Diecezji Sandomierskiej od lat pomaga dzieciom, młodzieży, osobom niepełnosprawnym, chorym, starszym, bezdomnym, rodzinom w trudnej sytuacji życiowej, ofiarom kataklizmów. Jest to możliwe między innymi dzięki środkom z 1%, przekazywanym nie tylko przez osoby indywidualne, ale także przez firmy. Aby uhonorować takie przedsiębiorstwa, a także przyczynić się do promowania idei społecznej odpowiedzialności biznesu w środowisku lokalnym, Caritas Diecezji Sandomierskiej od 2014 roku rozpoczyna przyznawanie tytułu „Firma Odpowiedzialna Społecznie”.

CSR, czyli społeczna odpowiedzialność biznesu to coraz popularniejszy trend zarówno wśród lokalnych przedsiębiorstw, jak i korporacji. Polega m.in. na wspieraniu wybranych inicjatyw i grup społecznych, dbałości o najbliższe otoczenie. Wbrew obiegowym przekonaniom, nie zawsze wiąże się z ponoszeniem nakładów finansowych czy angażowaniem pracowników. Najprostszym, a zarazem bezkosztowym sposobem jest przekazanie 1% podatku od dochodów w ramach rozliczania pracowników, którzy osiągnęli w poprzednim roku zyski tylko z jednego źródła. Caritas Diecezji Sandomierskiej działa lokalnie, zna realia i problemy mieszkańców najbliższego otoczenia Państwa firmy. To sprawia, że kieruje pomoc dokładnie tam, gdzie jest ona najbardziej potrzebna.

Przedsiębiorstwa, które przekażą 1% na Caritas Diecezji Sandomierskiej, otrzymają wraz ze specjalnym dyplomem honorowy tytuł „Firmy Odpowiedzialnej Społecznie” i będą mogły posługiwać się nim przez rok w swoich materiałach promocyjnych, na stronach internetowych, w kontaktach biznesowych itp. Caritas Diecezji Sandomierskiej dołoży starań, by upowszechniać informacje o zaangażowanych firmach w mediach regionalnych, podczas organizowanych wydarzeń, a także umieści logo darczyńcy wraz z linkiem i krótkim z opisem na stronie www.sandomierz.caritas.pl.

Zapraszamy firmy z Sandomierszczyzny do współpracy – społeczna odpowiedzialność biznesu zaczyna się od 1%.

Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której działalność koncentruje się wokół pomocy m.in. osobom niepełnosprawnym, ubogim, chorym i bezdomnym.

Czynione dobro nie byłoby możliwe bez wsparcia oraz hojności ludzi dobrego serca, którzy decydują się przekazać swój 1% podatku na cele Caritas Diecezji Sandomierskiej

DZIĘKUJEMY

Z pozyskanych środków  w 2018 roku sfinansowaliśmy:

10 418 – pacjentów objętych pomocą i usługami pielęgniarskimi

364 257 – zabiegów rehabilitacyjnych w Centrach Pielęgniarstwa Środowiskowo-Rodzinnego i Rehabilitacji

175 – wychowankom codzienną edukację w Ośrodku Rehabilitacyjno-Edukacyjnym Radość Życia” dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej

547 – rodzinom pomoc z okazji Świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy

314 – osobom udzielono pomocy w Ośrodku Interwencji Kryzysowej, Domu Samotnej Matki i Schronisku dla Bezdomnych Kobiet

128 – osobom zakup lekarstw, opłacenie bieżących rachunków w ramach Pomocy Doraźnej

142 – osobom bezdomnym (mężczyznom i kobietom) pobyt w schroniskach i ciepły posiłek

153 – osobom niepełnosprawnym uczestnictwo w Warsztatach Terapii Zajęciowej i w Środowiskowym Domu Samopomocy

53 – osobom uzależnionym i dotkniętym przemocą alkoholową udzielono porad i pomocy w Punkcie Informacyjno-Konsultacyjnym

38 957 – ciepłych posiłków dla dzieci i młodzieży w stołówkach szkolnych

19 – dzieciom pomoc w ramach Programu „Skrzydła”  (na pomoc ludzi dobrej woli czeka około 250 uzdolnionych dzieci z terenu Diecezji Sandomierskiej)

19 – dzieciom pomoc z programu „Skarbonka Skrzydeł

1% podatku dochodowego mogą przekazać:

• Podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych (w tym m.in. podatnicy uzyskujący dochody z odpłatnego zbycia papierów wartościowych) – PIT-37 i PIT-38
  • Podatnicy prowadzący działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19–procentowej stawki podatku (PIT-36L) oraz podatnicy opodatkowani na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej – PIT-36
  • Podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych – PIT-28
  • 1% mogą przekazać również emeryci i renciści, pod warunkiem, że samodzielnie wypełnią PIT-37 na podstawie PIT – otrzymanego z ZUS lub KRUS

W celu przekazania 1% podatku na rzecz Caritas Diecezji Sandomierskiej, należy w zeznaniu podatkowym wpisać numer

KRS 0000213751

w zeznaniu PIT-28 należy wpisać nr KRS w  poz. 139 , a wyliczoną kwotę  w poz. 140

w zeznaniu PIT-36 należy wpisać nr KRS w  poz. 415, a wyliczoną kwotę  w poz. 416

w zeznaniu PIT-36L należy wpisać nr KRS w poz. 141,  a wyliczoną kwotę  w poz. 142

w zeznaniu PIT-37 należy wpisać nr KRS w poz. 123,  a wyliczoną kwotę w poz. 124

w zeznaniu PIT-38 należy wpisać nr KRS w poz. 51, a wyliczoną kwotę w poz. 52

w zeznaniu PIT-39 należy wpisać nr KRS w poz. 48, a wyliczoną kwotę  w poz. 49

W tym roku po raz pierwszy możesz rozliczyć swojego PITa elektronicznie, poprzez stronę www.podatki.gov.pl

Urząd Skarbowy może zrobić to także za Ciebie,

pod warunkiem,że rozliczasz się indywidualnie i nie przysługują Ci żadne ulgi.

Jednak, pamiętaj ze to <u>Ty decydujesz do kogo trafią Twoje pieniądze</u>.

„Jest taka wdzięczność, kiedy chcesz dziękować (…)”
ks. Jan Twardowski

Potrzebujesz pomocy przy rozliczeniu swojego PIT-a? Jesteśmy do Twojej dyspozycji

Archiwum