Powrót Świętokrzyski Mityng Lekkoatletyczny

Miniony wtorek był świętem wielkiej radości i sportu, który łączył sportową rywalizację z integracją 150 zawodników z województwa świętokrzyskiego.

Reprezentanci czternastu Klubów Olimpiad Specjalnych z Kielc, Sandomierza, Ostrowca Świętokrzyskiego, Skarżyska Kamiennej, Jędrzejowa, Końskich, Gnojna, Dębna i Białowęsy wzięło udział w zawodach lekkoatletycznych podczas Świętokrzyskiego Mityngu Lekkoatletycznego Olimpiad Specjalnych w Sandomierzu, zorganizowanego przez: Oddział Regionalny Olimpiady Specjalne Polska – Świętokrzyskie, Klub Olimpiad Specjalnych „Niepokonani” przy współorganizacji Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjnego „Radość Życia” w Sandomierzu.

Otwarcie igrzysk uhonorowali przedstawiciele władz wojewódzkich, powiatowych i miejskich oraz Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych. Ponadto ceremonię uświetniono brzmieniem hymnu Olimpiad Specjalnych oraz piosenki „We are the champions” w wykonaniu Martyny Czaja – uczennicy Ośrodka „Radość Życia”. Następnie po uroczystym zawieszeniu flagi na maszt w imieniu wszystkich zawodników reprezentant rodzimego klubu „Niepokonani” – Krzysztof Kadela złożył uroczystą przysięgę olimpijską.

Dzielni i niepoddani w rywalizacji sportowcy wzięli udział w konkurencjach biegowych  na 50, 100, 200, 400 i 800 metrów, sztafecie oraz w konkurencjach technicznych jak pchnięcie kulą czy skok w dal. Natomiast dla mniej sprawnych zawodników przygotowano konkurencję bieg na 50 metrów i rzut piłeczką palantową. Wszyscy lekkoatleci zaprezentowali swoje umiejętności ciężko wypracowane na treningach i jak podkreśliła wicedyrektor Ośrodka „Radość Życia” Maria Butkowska - Ta aktywność jest dla nich bardzo ważna. Ruch jest ważny dla każdego a szczególnie dla uczniów, którzy trenują pod okiem swoich opiekunów i trenerów. Oprócz tych wyczynów ważne są także emocje. Dzięki, którym wszyscy zawodnicy już na starcie byli wygrani. Zwłaszcza nasi „Niepokonani”, którzy wywalczyli złote, srebrne i brązowe medale oraz plakietki za zajęcie pozostałych miejsc na podium.

Oprócz współzawodnictwa, integracji, która obfituje w wielkie przyjaźnie wczorajsze wydarzenie miało również szczególny charakter – Po roku pandemii i odosobnienia dla uczestników mityngu ważne znaczenie ma fakt, że mogą spotkać się ze swoimi rówieśnikami w tak licznym gronie – zaakcentowała Maria Butkowska.

Ponadto należy także podkreślić znaczenie uczestnictwa wolontariuszy - uczestników projektu „25 plus”, którzy sumiennie i należycie wywiązali się ze swoich obowiązków wykorzystując przy tym swoje umiejętności kulinarne dzięki, którym zawodnicy mieli zapewnione mnóstwo pozytywnej energii i należytych kalorii.