Bojanowska Noc Świętojańska

30 czerwca 2019

Tradycyjne wicie świętojańskich wianków w Bojanowie

Wspólny śpiew, skoczne tańce przy kapeli ludowej, zabawy z młodzieżą, konkurs plecenia wianków i puszczanie na wodę to tylko niektóre z wielu atrakcji, które towarzyszyły Seniorom na „Bojanowskiej Nocy Świętojańskiej” zorganizowanej w ramach projektu Senior Caritas.

Spotkanie rozpoczęło się wspólnym obiadem. Kolejnym punktem był konkurs na najpiękniejszy wianek z kwiatów oraz warsztaty z ich wyplatania. Ze zgromadzonych kwiatów i ziół powstały piękne wianki. Wszyscy bawili się przy Kapeli „Łęgowianie”, która przygrywającej do tańca. Były także przysmaki z grilla i ciasta przygotowane przez Seniorów. Wieczorem przyszedł czas na puszczanie wianków do rzeki Łęg oraz wspólne konkursy i zabawy z wolontariuszami Caritas z miejscowości Bojanów i Stany. Seniorzy wspólnie z młodzieżą tańczyli także przy muzyce współczesnej. Wszyscy dobrze się bawili, a pogoda i humor dopisały.

Spotkanie sprawiło wiele radości zarówno Seniorom, jak i młodzieży i było wspaniałą okazją do integracji wewnątrz i międzypokoleniowej.

Bojanowska Noc Świętojańska to pierwsze działanie w ramach projektu Senior Caritas pn. „W duchu historii i tradycji”. Ponadto seniorzy będą także uczestniczyć w warsztatach rękodzielniczych, wykładach z cyklu „Szlachetne zdrowie”, a także czeka ich wyjazd do Lublina „Na szlaku historii”.