„Być razem – to największy skarb”

12 sierpnia 2019

Wspólnie inicjatywy dla Seniorów

„Być razem – to największy skarb!” – pod taką nazwą Caritas Diecezji Sandomierskiej realizuje projekt ASOS Edycja 2019 – Program Rządowy na Rzecz Aktywności Osób Starszych na lata 2014-2020. Projekt jest dofinansowany przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Głównym celem projektu jest aktywność społeczna promująca integrację wewnątrz i międzypokoleniową, w której udział bierze 250 osób, w tym 200 osób po 60 roku życia i 50 osób z młodzieży w wieku 13-20 lat. Projekt realizowany jest w trzech województwach: świętokrzyskim, lubelskim i podkarpackim. Zajęcia odbywają się w: Sandomierzu, Modliborzycach, Janowie Lubelskim, Tarnobrzegu i Bojanowie. Dla osób biorących udział w projekcie realizowane są warsztaty fotograficzne i rękodzielnicze, zajęcia sportowo-usprawniające, warsztaty z komunikacji interpersonalnej. Uczestnicy projektu wezmą także udział w dwóch spotkaniach: z okazji Dnia Seniora i Świąt Bożego Narodzenia.

Warsztaty fotograficzne to dostarczenie uczestnikom wiedzy i umiejętności pozwalających na samodzielne, poprawne wykonywanie fotografii na własny użytek oraz profesjonalna sesja zdjęciowa, której pamiątką będzie kalendarz na 2020 rok.

Warsztaty rękodzielnicze to poznanie różnych technik rękodzielniczych: origami modułowego, tworzenie kompozycji ze wstążek, krepiny, decoupage, kompozycje ze sznurka jutowego itp. oraz przekazanie posiadanych umiejętności, wiedzy i pasji wszystkim zainteresowanym, w tym młodszemu pokoleniu.

Warsztaty z komunikacji interpersonalnej to podniesienie umiejętności komunikowania się między sobą na poziomie werbalnym i niewerbalnym, społecznym i kulturowym.

Zajęcia sportowo-usprawniające to poprawa kondycji fizycznej poprzez udział w: ćwiczeniach gimnastycznych, spacerach, grach zespołowych, masażach relaksacyjnych, a także ćwiczenia na profesjonalnym sprzęcie rehabilitacyjnym.