Gala „Ubi Caritas” 2018 w Warszawie

30 września 2018

Statuetki i wyróżnienia „Ubi Caritas” 2018 rozdane!

W podziemiach Bazyliki Katedralnej Św. Michała Archanioła i Św. Floriana Męczennika, przy ulicy Floriańskiej 3 w Warszawie, 29 września 2018 r. odbyła się uroczysta Gala „Ubi Caritas” – nagrody przyznawanej za wrażliwość na potrzeby osób ubogich i czynny udział w dziełach charytatywnych Caritas w Polsce. Gala miała wymiar ekumeniczny, dlatego swoje nagrody wręczyły także bratnie, charytatywne organizacje ekumeniczne: prawosławna Eleos Kościoła Prawosławnego – Nagroda „Dłonie Miłosierdzia” i Diakonia Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w RP – Nagroda „Miłosierny Samarytanin”. W 2018 roku Nagrody „Ubi Caritas” zostały rozdane po raz 17. Głównym punktem Gali było przyznanie przez Kapitułę Caritas Polska i uroczyste wręczenie osobom zasłużonym z poszczególnych Caritas Diecezjalnych statuetki Świętej Siostry Faustyny.

W skład Kapituły Nagrody Ubi Caritas w 2018 r. weszli : ks. kardynał Kazimierz Nycz – Arcybiskup Metropolita Warszawski, Małgorzata Glabisz-Pniewska – redaktor Polskiego Radia, ks. Maciej Makuła SDB – kierownik Redakcji Audycji Katolickich TVP, Maria Pawłowska – przedstawiciel laureatów Nagrody „Ubi Caritas”, ks. Paweł Rytel-Andrianik – Rzecznik Konferencji Episkopatu Polski, Ewa Czaczkowska – dziennikarka, publicystka i Anna Popek – prezenterka TVP. Obrady Kapituły wyłoniły wśród nominowanych laureatów nagrody głównej w trzech kategoriach i wyróżnionych.

Nagrody „Ubi Caritas” w formie dyplomów i statuetek Świętej Siostry Faustyny zostały przyznane w kategoriach: Darczyńca, Świadectwo i Współpraca. Statuetki odebrały zarówno osoby indywidualne jak i firmy wspierające potrzebujących w ramach Caritas. Wśród obecnych gości byli m.in. nuncjusz apostolski abp Salvatore Pennacchio oraz doradca prezydenta RP Zdzisław Sokal, który pozdrowił uczestników w imieniu prezydenta Andrzeja Dudy i podziękował za codzienne zaangażowanie i poświęcenie na rzecz potrzebujących.

Z Caritas Diecezji Sandomierskiej wyróżnienie w kategorii „Darczyńca” otrzymała Firma Henkel Sp. z o.o., Bogusława Marzec, Stanisław Skimina i ks. Tomasz Lis. Pozostali nominowani do Nagrody „Ubi Caritas” otrzymali pamiątkowe dyplomy. Wyróżnionej Firmie Henkel Sp. z o.o. i naszym nominowanym z całego serca gratulujemy i dziękujemy za zapał oraz zaangażowanie w budowaniu wraz z Caritas Diecezji Sandomierskiej dzieła dobroczynności na terenie Diecezji Sandomierskiej!