Gala Ubi Caritas – 28 wrzesień 2019 roku

30 września 2019

Ubi Caritas 2019

W sobotę – 28 września 2019 roku, w kościele ewangelickim pw. św. Trójcy w Warszawie odbyła się 18 Gala Ubi Caritas. Caritas Polska wyróżniła osoby zasłużone w 3 kategoriach: darczyńca, świadectwo oraz współpraca. Ks. Marcin Iżycki – Dyrektor Caritas Polska wręczył również medale za szczególną posługę dla Caritas „In Caritate servire”. Podobnie jak w poprzednich latach, gala miała charakter ekumeniczny, gdyż wyróżnione zostały również osoby zasłużone dla Prawosławnego Ośrodka Miłosierdzia Eleos oraz Diakonii Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego.

W skład Kapituły Nagrody Ubi Caritas weszli w tym roku: Ks. Kardynał Kazimierz Nycz – Arcybiskup Metropolita Warszawski, Małgorzata Glabisz-Pniewska – redaktor Polskiego Radia, Maria Pawłowska – przedstawiciel laureatów Nagrody „Ubi Caritas”, Ks. prof. dr hab. Stanisław Dziekoński, Ks. Paweł Rytel-Andrianik – Rzecznik Konferencji Episkopatu Polski, Ks. Henryk Zieliński – Redaktor Naczelny Tygodnika „Idziemy” oraz Anna Popek – dziennikarka TVP. Obrady Kapituły wyłoniły spośród nominowanych laureatów nagrody głównej w trzech kategoriach: Darczyńca, Świadectwo, Współpraca oraz wyróżnionych.

Od 14 lat w Gali biorą również udział charytatywne organizacje ekumeniczne. W 2019 roku nominacje do nagród zgłosiła: prawosławna Eleos oraz Diakonia Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego. Każda z organizacji przyznała nagrodzonym statuetki: Caritas Polska – statuetkę Świętej Faustyny, Prawosławna Eleos – nagrodę Dłoni Miłosierdzia, Diakonia Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego – nagrodę Miłosiernego Samarytanina. Osoby wyróżnione otrzymały dyplomy.

Miło nam poinformować, że w kategorii świadectwo wyróżnienie otrzymała Pani Janina Walkowicz z Parafialnego Zespołu Caritas działającego przy Parafii pw. Św. Józefa w Sandomierzu. Z Parafialnym Zespołem Caritas przy Parafii pw. Świętego Józefa w Sandomierzu Pani Janina Walkowicz współpracuje od początku jego istnienia, czyli od 1997 roku. Warty podkreślenia jest fakt, że Pani Walkowicz pomimo swojego pięknego wieku, jest bowiem energiczną seniorką, dopóki starczy sił zamierza pomagać potrzebującym. Prowadzony przez Nominowaną Parafialny Zespół Caritas jest jedną z najprężniej działających przy Parafii pw. Świętego Józefa w Sandomierzu grup i stowarzyszeń. Obecnie działa w nim 10 osób, a pracy na rzecz potrzebujących wsparcia nie brakuje. Pani Janina Walkowicz od 2004 roku koordynuje pomoc żywnościową (FEAD, PEAD) w swojej parafii, na co dzień udzielając pomocy osobom potrzebującym, wydaje odzież, żywność i środki chemiczne, oraz dyżuruje w Punkcie Pomocy Doraźnej. Stara się zapoznać z potrzebami osób zgłaszających się z prośbami o pomoc do Caritas i dopasować rodzaj wsparcia do konkretnej rodziny lub osoby. Pani Janina Walkowicz podkreśla na każdym kroku, że Parafialny Zespół Caritas przy Parafii pw. Świętego Józefa w Sandomierzu skupia swoją główną uwagę na pomocy biednym i potrzebującym. Z pomocy kierowanego przez Panią Janinę oddziału korzysta około 200 osób w skali roku, a liczba potrzebujących wsparcia nie maleje.

Natomiast w kategorii współpraca nagrodę specjalną w postaci medalu „In Caritate servire” otrzymała Pani Bernarda Podstawek – Przybysz. Pani Bernarda Podstawek – Przybysz od 23 lat jest nauczycielem – katechetą a od 3 lat także pedagogiem szkolnym. Od 16 lat Pani Bernarda jest opiekunką Szkolnego Koła Caritas w Publicznej Szkole Podstawowej nr 1 im. Jana Pawła II w Rudniku nad Sanem oraz wolontariuszem w programie pomocowym „Na codzienne zakupy” kierowanym do osób ubogich, potrzebujących, a w szczególności najuboższych seniorów. Pani Bernarda angażuje się również w wiele przedsięwzięć organizowanych przez Caritas diecezjalną oraz Szkolne Koła Caritas. Bierze czynny udział w takich akcjach, jak: Zbiórki Żywności, Kromka Chleba dla Sąsiada, różnego rodzaju kiermasze oraz w rozprowadzaniu baranków wielkanocnych i świec „Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom”. Mobilizuje młodych ludzi do działania na rzecz potrzebujących. Poprzez swoją działalność uwrażliwia dzieci i młodzież na potrzeby drugiego człowieka. Rozwija w nich inicjatywę i umożliwia im pomnażać swoje talenty i realizować pomysły. Zachęca młodych ludzi do uważnego rozejrzenia się wokół siebie, zauważenia potrzeb drugiego człowieka i bezinteresownego dzielenia się. Pani Bernarda Podstawek – Przybysz skupia swoją główną uwagę na pomocy biednym i potrzebującym.

Uroczystość poprowadził prezenter, Rafał Patyra, a o oprawę muzyczną wydarzenia zadbała utalentowana wokalistka – Beata Bednarz.