Konferencja „Moje bezpieczeństwo zależy ode mnie”

5 października 2018

„Moje bezpieczeństwo zależy ode mnie” – relacja z konferencji dla seniorów

Konferencja „Moje bezpieczeństwo zależy ode mnie” zorganizowana w ramach Rządowego Programu na rzecz aktywności społecznej osób starszych na lata 2014-2020 odbyła się 5 października 2018 r. w Ośrodku Rehabilitacyjno-Adaptacyjnym w Bojanowie.

W spotkaniu udział wzięli uczestnicy programu realizowanego w poszczególnych placówkach Caritas Diecezji Sandomierskiej: z Sandomierza, Bojanowa, Janowa Lubelskiego, Modliborzyc i Rudnika nad Sanem.

Do Bojanowa przybyli zaproszeni goście: Dyrektor Departamentu Polityki Senioralnej Ministerstwa Rodziny, Polityki i Pracy Społecznej – Lidia Ułanowska, delegat Wojewody Świętokrzyskiego – Tomasz Staniek, przedstawiciel Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawych – Maciej Szymański z Rzeszowa oraz kierownicy i pracownicy zaprzyjaźnionych placówek podejmujących pracę z seniorami.

Konferencję otworzył Dyrektor Caritas Diecezji Sandomierskiej – ks. Bogusław Pitucha, a prowadzącą była Anna Świeca – Kierownik Dziennego Domu „Senior-WIGOR” w Modliborzycach, koordynująca całość projektu. Pierwszy z prelegentów –  Andrzej Nawrocki mówił o bezpieczeństwie seniorów na drogach i w cyberprzestrzeni. Przestrzegał przed nierozsądnymi kontaktami z osobami podszywającymi się za członków rodziny. Wykład na temat profilaktyki zdrowia wśród seniorów poprowadziła lek. Beata Wielgus z Lublina, mówiąc o prawidłowych nawykach żywieniowych, aktywności fizycznej i sposobach zapobiegania depresji. Adam Ciupak – doradca finansowy poruszył temat ochrony interesów konsumenckich wśród seniorów. Następnie odbył się panel dyskusyjny. Po tej części, instruktorki tańca animujące spotkania swoich grup seniorów zaprosiły wszystkich uczestników spotkania do zaprezentowania umiejętności tanecznych. Była to także świetna sposobność do integracji. Konferencja zakończyła się wspólnym obiadem.

– Miałam obawy, czy zapisać się do tego programu. Bo przecież „co powie mąż, co na to sąsiedzi”. Jednak czas, który spędzamy na zajęciach, atmosfera która się wytworzyła przyprowadziły do naszego projektu i męża, i sąsiadów. Nie żałuję, że uczestniczę w programie. Widzę wiele pozytywów, bo dowiedziałam się, co mogę zmienić w swojej kuchni, nie czuję wielkiego zmęczenia, bo trening taneczny dodaje mi energii. A metamorfozy, jakie przeszliśmy z kosmetyczką bardzo mile zaskoczyły – tłumaczyła Stanisława, uczestniczka projektu.

Zajęcia kulinarne, taneczne i kosmetyczne dla seniorów-beneficjentów projektu będą trwać do końca roku kalendarzowego. W programie przewidziano także spotkanie andrzejkowe i opłatkowe.