„Kromka Chleba dla Sąsiada” – podsumowanie zbiórki żywności

23 września 2018

Ogólnopolska akcja Caritas „Kromka Chleba dla Sąsiada”

W miniony weekend w wybranych sklepach na terenie Diecezji Sandomierskiej została przeprowadzona zbiórka artykułów żywnościowych przeznaczonych dla najbardziej potrzebujących.

Zbiórka odbywająca się w ramach akcji „Kromka Chleba dla Sąsiada” w dniach 21 i 22 września 2018 roku przyniosła bardzo dobre rezultaty. W całej diecezji zebrano w sumie ponad 3 tony żywności (3079,62 kg). Zostaną z niej przygotowane paczki żywnościowe dla osób starszych i ubogich. Caritas Diecezji Sandomierskiej bardzo dziękuje wszystkim osobom, które podzieliły się swoimi zakupami i przekazały dar serca na rzecz starszych ludzi potrzebujących wsparcia materialnego w postaci żywności. Jesteśmy niezmiernie wdzięczni za zrozumienie idei akcji „Kromka Chleba dla Sąsiada” i aktywne włączenie się w jej realizację. Słowa podziękowania kierujemy również do wolontariuszy Szkolnych i Parafialnych Zespołów Caritas, którzy włączyli się w realizację akcji „Kromka Chleba dla Sąsiada” poświęcając swój czas oraz energię.

Inną ciekawą inicjatywą prowadzoną przez wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas po niedzielnych Mszach św. w parafiach: Rudnik nad Sanem, Kopki, Przędzel było dzielenie się chlebem z parafianami. Młodzi zachęcali do wzięcia udziału kampanii „Kromka Chleba dla Sąsiada” przypominając, że wiele osób wciąż potrzebuje pomocy.

Wszystkim zaangażowanym w tegoroczną edycję programu „Kromka Chleba dla Sąsiada” serdecznie dziękujemy!