„Senior dla juniora” – spotkania międzypokoleniowe

30 lipca 2019

Spotkanie w Modliborzycach

Zabawa na świeżym powietrzu, rozgrywki sportowe, opowieści „Dawniej i dziś”, a przede wszystkim dobry nastrój towarzyszył seniorom i młodzieży na pikniku międzypokoleniowym pn. „Senior dla juniora” zorganizowanym w modliborzyckiej placówce Senior Plus w ramach projektu „Senior Caritas”.

W tym dniu odwiedzili nas seniorzy z zaprzyjaźnionego Domu Opieki Dziennej w Maziarni w gm. Bojanów. Spotkanie rozpoczęliśmy od przełamania pierwszych lodów przez wspólne rozmowy oraz poczęstunek w nowo wybudowanej altance. Następnie rozpoczęliśmy teleturniej pt. „Familiada”, kolejną atrakcją były rozgrywki sportowe: slalom piłką między przeszkodami i strzał do bramki, potem przenoszenie na czas jajka na łyżce, a także rzut piłką palantową do koszyka, sprawdzający celność uczestników. W ramach projektu realizowane są także spotkania poetyckie.

Różnorodność atrakcji sprawiła, że seniorzy bardzo chętnie brali udział w zmaganiach. Nie zabrakło drobnych upominków dla osób biorących udział w rozgrywkach i konkursach. Seniorzy nie biorący czynnego udziału w konkurencjach umilali nam czas pięknym śpiewem, dowcipami oraz rozmową.

Na zakończenie pikniku odbyło się wspólne pieczenie kiełbasek przy ognisku. Wspólnie spędzony czas upłynął w bardzo miłej i radosnej atmosferze. Po raz kolejny okazało się, że mimo różnicy wieku seniorzy i juniorzy mają wiele wspólnych zainteresowań i pokazali, że można spędzić czas z obopólną korzyścią.