Trwają kolonie z Funduszu Sprawiedliwości

24 lipca 2019

Pomagamy sprawiedliwie – kolonie 2019

Od kilku miesięcy na terenie Diecezji Sandomierskiej funkcjonują punkty porad prawnych, rozwiązywania problemów prawnych, pomocy ofiarom przestępstw. Zadania finansowane są przez Ministerstwo Sprawiedliwości Rzeczypospolitej Polskiej w ramach Funduszu Sprawiedliwości.

Jednym z celów działalności jest zapewnienie opieki prawnej, psychologicznej, wsparcie dla osób które ciężko doświadczone przez życie chcą zacząć od początku. Caritas Diecezji Sandomierskiej zorganizował dwa turnusy kolonijne dla dzieci z rodzin dotkniętych lub doświadczanych przez niesprawiedliwość. Uczestniczy wypoczynku biorą udział w zorganizowanych zajęciach, przebywając pod opieką wykwalifikowanej i doświadczonej kadry. W programie kolonijnym znalazły się wycieczki do Europejskiego Centrum Bajki w Pacanowie, odwiedziny w Magicznych Ogrodach, wyjazd na Polanę Świętokrzyską, do Osady Leśnej Doboszówka, do parku rozrywki w Zatorze. Ofertę kulturową dopełnia plener malarski w Hucie Komorowskiej oraz projekcja kinowa.

W minionych dniach kolonistów odwiedził Podsekretarz Stanu Ministerstw Sprawiedliwości – Marcin Warchoł wraz z samorządowcami.

Bazą dla uczestników wypoczynku jest Ośrodek Rehabilitacyjno-Adaptacyjny w Bojanowie. Pierwszy turnus zaplanowano w dn. 22-31 lipca 2019, a drugi w dn. 19-28 sierpnia 2019 r.

Więcej informacji i pomoc uzyskać można w Okręgowym Ośrodku Pokrzywdzonym Przestępstwem w Stalowej Woli, ul. Ofiar Katynia 8a

poniedziałek 8:00-15:00
wtorek 8:00-20:00