Warsztaty z Podprogramu 2018 zakończone!

25 czerwca 2019

image_pdfimage_print

Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018

Caritas Diecezji Sandomierskiej w ramach realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018 w okresie od 26 września 2018 roku do 30 maja 2019 roku przeprowadziła 36 Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących płatnych. Warsztaty odbyły się w 11 OPL-ach z terenu Diecezji Sandomierskiej. We wszystkich Warsztatach w ramach Działań Towarzyszących płatnych wzięło udział w sumie 1081 osób. Były to głównie osoby dorosłe, choć z rodzicami przychodziły też czasem dzieci. W Warsztatach udział wzięło: 669 kobiet i 412 mężczyzn, 2 dzieci do lat 15, 264 osób po 65 roku życia, 102 osoby bezdomne przebywające w schroniskach, 477 osób niepełnosprawnych. Warsztaty były realizowane przez Caritas Diecezji Sandomierskiej, która zapewniła wykwalifikowaną kadrę i wszelkie materiały potrzebne do realizacji zadania. Każdy Warsztat trwał 2 godziny zegarowe. Miejscem realizacji Warsztatów były pomieszczenia udostępniane przez poszczególne OPL-e. Warsztaty były przeprowadzane przez osoby – trenerów – posiadające uprawnienia z zakresu dietetyki, kulinariów i zdrowego żywienia. Caritas Diecezji Sandomierskiej przeprowadziła następujące Warsztaty w ramach Działań Towarzyszących płatnych:

warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia – warsztaty te miały część teoretyczną i praktyczną; część teoretyczna przybrała formę programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie uczestników z zasadami zdrowego, prawidłowego i racjonalnego odżywiania się, właściwego wykorzystywania zakupionej żywności; na tych warsztatach zapoznano uczestników z nową piramidą żywienia, zachęcano do aktywności fizycznej – podkreślając jak ważna jest dla zdrowia, ukazywano rolę stosowania właściwej diety na co dzień – bogatej w warzywa i owoce, przedstawiono 10 zasad zdrowego żywienia; w części praktycznej tych warsztatów przygotowywano dietetyczne potrawy na różne pory roku, sałatki i surówki, koktajle warzywne i owocowe; uczestnicy otrzymywali broszury dotyczące zdrowej diety i aktywnego stylu życia;

warsztaty kulinarne – warsztaty o charakterze praktycznym, w czasie których uczestnicy mogli przygotować zdrowe i smaczne potrawy; warsztaty te były dopasowane tematycznie do konkretnej pory roku, tak jesienią i w zimie w czasie warsztatów powstawały potrawy mające na celu wzmocnienie odporności organizmu – w tym herbatki i napary oraz soki na przeziębienie, zupy rozgrzewające; na warsztatach kulinarnych lepiono pierogi i przygotowywano naleśniki, przygotowywano pasty kanapkowe i różne sałatki, gotowano zdrowe zupy i pieczono dietetyczne słodkości; smażono placki ziemniaczane z różnymi dodatkami jako danie ekonomiczne; uczestnicy warsztatów kulinarnych za każdym razem otrzymywali broszury z przepisami spośród, których wybierano potrawy przygotowywane w czasie spotkań; jako pamiątki zaś uczestnicy warsztatów otrzymywali rękawice kuchenne i torby zakupowe;

warsztaty przeciwdziałania marnowaniu żywności – warsztaty te miały na celu przekazanie wiedzy na temat sposobów właściwego wykorzystania żywności w codziennym jadłospisie; wskazywano uczestnikom co robić, aby nie marnować żywności – omawiano m.in. planowanie posiłków oraz przygotowywanie zdrowych przetworów, ekonomicznych potraw jednogarnkowych – tak by w codziennym menu było zdrowo, dietetycznie, ekonomicznie i wszystkie składniki, które są w kuchni by były dobrze wykorzystane; jako pamiątki zaś uczestnicy warsztatów otrzymywali rękawice torby zakupowe z charakterystycznym napisem – „By nie gryzło Cię sumienie, że marnuje się jedzenie!”.

Warsztaty w ramach Działań Towarzyszących płatnych cieszyły się dużym zainteresowaniem osób korzystających z pomocy żywnościowej w ramach POPŻ Podprogramu 2018. Uczestnicy szczególnie polubili wspólne przygotowywanie posiłków. Warsztaty pozytywnie wpłynęły na aktywizację społeczną lokalnych środowisk. Jak w rozmowach podkreślali sami uczestnicy warsztatów było sympatycznie, kolorowo, apetycznie i dietetycznie, a zajęcia były prowadzone z rozmachem i w ciekawy sposób.

Powrót
^