Witaj szkoło!

2 września 2019

Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2019/2020 w Ośrodku „Radość Życia” w Sandomierzu

„Witaj, szkoło!”

Przyjaźnie i wesoło żegnamy rzekę, las.

Ach, witaj, witaj szkoło! Już czas do pracy, czas!

Pociąg jak wicher pędzi, dźwięczy piosenka kół.

Z wakacji jadą dzieci do szkół, do szkół, do szkół.

R. Pisarski

Wakacje 2019 to już wspomnienie. W dniu 2 września Uczniowie Ośrodka Rehabilitacyjno-Edukacyjnego „Radość Życia” w Sandomierzu, prowadzonego przez Caritas Diecezji Sandomierskiej rozpoczęli nowy rok szkolny 2019/2020. Wszyscy Uczniowie wraz z Rodzicami, Dyrekcja i Grono Pedagogiczne Ośrodka tłumnie zgromadzili się na Mszy Świętej sprawowanej w kościele Ducha Świętego w Sandomierzu o godzinie 9.00. Rok 2020 Sejm ustanowił Rokiem Świętego Jana Pawła II. W dniu 18 maja 2020 roku będziemy obchodzić stulecie urodzin Karola Wojtyły, Ojca Świętego Jana Pawła II, „naszego wielkiego rodaka zasłużonego w walce o wyzwolenie Polski spod jarzma komunizmu” – głosi uchwała. Uczniowie uczcili ten fakt już na wstępie nowego roku szkolnego odśpiewując wspólnie pieśń „Barkę”. Następnie miało miejsce uroczyste powitanie wszystkich Uczniów, którzy wypoczęci, roześmiani i stęsknieni za swoją szkołą przybyli na inaugurację roku szkolnego. Szczególnie gorąco zostali powitani Ci Uczniowie i ich Rodzice, którzy po raz pierwszy przekroczyli próg Ośrodka. Równie serdecznie zostało przywitane Grono Pedagogiczne na rok szkolny 2019/2020. Nauczycielom, którzy w ostatnim czasie otrzymali awans zawodowy wręczono okolicznościowe gratulacje i pamiątki. Podczas spotkania wszyscy zgromadzeni wysłuchali hymnu Ośrodka „Radość Życia” pod tytułem „Pomóż Mi” w wykonaniu Uczennicy Martyny Czai. Na koniec odbyły się spotkania w zespołach klasowych.

W rozpoczynającym się roku szkolnym życzymy wszystkim wielu sukcesów. Nauczycielom i Rodzicom wyrozumiałości i cierpliwości, a wszystkim Uczniom zapału i ciekawości w zdobywaniu wiedzy. Niech słowami przewodnimi rozpoczynającego się roku szkolnego będzie zdanie wypowiedziane przez Benjamina Franklina: „Powiedz mi, to zapomnę. Naucz mnie, to może zapamiętam. Zaangażuj mnie, to się nauczę.”.