XV Zbiórka Żywności „TAK. Pomagam!”

6 grudnia 2018

Zapraszamy Państwa do udziału w XV Zbiórce Żywności Caritas

Caritas Diecezji Sandomierskiej zaprasza Państwa do wzięcia w dniach 7-8 grudnia 2018 roku udziału w XV Ogólnopolskiej Zbiórce Żywności pod hasłem „Tak. Pomagam” organizowanej przez Caritas Polska i Caritas w poszczególnych diecezjach. Caritas Diecezji Sandomierskiej włącza się w XV Ogólnopolską Zbiórkę Żywności organizowaną przez Caritas Polska. Numer zgłoszonej przez nas do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji XV Zbiórki Żywności to 2018/5126/OR.

Celem zbiórki będzie pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne i owocowe, herbata, kakao, słodycze, itp.

Wolontariusze Caritas, w odpowiednich strojach i z wydanymi przez nas identyfikatorami, przeprowadzą zbiórkę żywności w następujących dniach:

Zbiórka żywności na terenie Diecezji Sandomierskiej zostanie przeprowadzona w: Sandomierzu, Tarnobrzegu, Gorzycach, Milczanach, Skopaniu, Stalowej Woli, Nisku, Rudniku nad Sanem, Jeżowem, Ostrowcu Świętokrzyskim, Opatowie, Klimontowie, Bogorii i Staszowie.

Dziękujemy sklepom sieci: Biedronka, Tesco, Carrefour Market, Lidl, Kaufland, Mila, Lewiatan, Stokrotka, Delikatesy Centrum, Spar, Groszek, Społem za aktywne włączenie się w XV Ogólnopolską Zbiórkę Żywności. Zbiórka zostanie przeprowadzona w ponad 100 sklepach na terenie Diecezji Sandomierskiej.

Żywność zebrana w czasie XV Zbiórki Żywności zostanie przeznaczona na przygotowanie paczek bożonarodzeniowych dla najuboższych rodzin i osób samotnych z terenu Diecezji Sandomierskiej, które zwracają się z prośbą o pomoc do Caritas Diecezji Sandomierskiej.

Paczki żywnościowe będą wydawane w dniach 12-13 marca 2018 r. od godz. 8.00 w budynku Caritas Diecezji Sandomierskiej w Sandomierzu przy ul. Opatowskiej 10. Paczki będą wydawane osobom, które ubiegały się o taką formę pomocy w Caritas Diecezji Sandomierskiej przez złożenie podania.

Otwórzmy nasze serca i podzielmy się żywnością z osobami ubogimi! Najmniejszy dar to dar serca.