"REHABILITACJA 25+"

„W tańcu jest prawda”

W ramach projektu „REHABILITACJA 25 PLUS”   odbywają się  zajęcia z arteterapii w tym warsztaty taneczno-ruchowe. Zajęcia te mają na celu  wyzwalanie aktywności ruchowej poprzez taniec i zabawy przy muzyce oparte na naturalnej potrzebie ruchu.  Każde zajęcia rozpoczynają się taneczną formą powitania jaką jest zabawa muzyczno-ruchowa  lub piosenka. Potem następuje  rozgrzewka całego ciała niezbędna do dalszych ćwiczeń, rozwijająca świadomość ciała i kontrolę nad nim. W części głównej następuje nauka kroków, elementów tańca i prostych układów tanecznych.

Zajęcia kończą się ćwiczeniami  relaksacyjnymi, które wyciszają i  uspokajają organizm oraz  taneczną formą pożegnania jaką jest  ukłon.

"Z technologią informacyjną za pan brat"

Kółko informatyczne jest nowością w tej edycji Projektu "Rehabilitacja 25 Plus". Podczas zajęć uczestnicy mają możliwość rozwijania swoich zainteresowań z dziedziny informatycznej, zarówno podczas pracy z komputerem, jak również wykorzystując inne urządzenia multimedialne, jak np. tablica multimedialna czy tablety.  Dzięki korzystaniu z możliwości jakie daje komputer osoby uczestniczące w Projekcie mają dodatkową szansę na dobre funkcjonowanie w społeczeństwie, w którym korzystanie z nowych technologii jest już czymś codziennym.

Korzystanie z różnych programów komputerowych, poza rozwijaniem zainteresowań czy nauką odpowiedniego korzystania z oprogramowania, wspomaga proces rozwoju koordynacji wzrokowo – ruchowej, koncentracji uwagi czy komunikacji z innymi za pośrednictwem różnych aplikacji.

Podczas zajęć uczymy się praktycznych umiejętności prawidłowego posługiwania się sprzętem komputerowym, rozwijamy swoją aktywność i ciekawość oraz poznajemy sytuacje, w który technologie informatyczne mogą nam posłużyć w codziennym życiu, np. do dobrego spędzenia czasu wolnego.

Ciekawym doświadczeniem była wizyta w serwisie komputerowym, podczas której uczestnicy mieli możliwość porozmawiania ze specjalistą od naprawy sprzętu komputerowego. Dzięki temu dowiedzieli się jak poradzić sobie w sytuacji, gdy urządzenie, którego używają przestanie działać.

Na spotkanie zimy - wyjazd do Muszyny

Uczestnicy projektu w dniach od 4.02-6.02.2020 r przebywali w Muszynie w Ośrodku Wypoczynkowym ,,Kolejarz’’. Cieszyli się ,że mogli zobaczyć zimę w całej krasie śnieg ,mróz dla niektórych był to pierwszy wyjazd w góry . Było wiele atrakcji –wyjście na szlak ,jazda na nartach, wyjazd wyciągiem, kulig, lodowisko, góralskie tańce, zajęcia sportowe, muzyczne.   Przytaczam wypowiedź jednego z uczestników  Konrada – po zejściu ze szlaku stwierdził, że miał  ekstremalny dzień bo nigdy nie wychodził na szczyt brnąc  w śniegu. Wszyscy wrócili bardzo szczęśliwi i planując następny wyjazd.