"SAMODZIELNOŚĆ DROGĄ DO SUKCESU" - Marzec

TRENING UMIEJĘTNOŚCI SPOŁECZNYCH

Opublikowano: 23/04/2020

Korzyści płynące z realizacji  zajęć z  treningu umiejętności społecznych  są widoczne w funkcjonowaniu naszych uczestników w naturalnych sytuacjach społecznych. Poprzez atrakcyjność aktywności dostosowaną do ich możliwości wzmocniła się  motywacja wewnętrzna  i ciekawość poznawcza w grupie. Wspólne zajęcia plastyczne, techniczne, komunikacyjne podkreślały społeczny charakter, uczyły współdziałać, dawały poczucie współtworzenia, bycia razem. Ponadto uczestnicy poznali, iż bardzo ważnym elementem kultury osobistej człowieka jest kultura spożywania posiłków oraz umiejętności właściwego zachowania się i formułowania wypowiedzi. W trakcie podejmowanych aktywności zwracano szczególną uwagę na używanie zwrotów grzecznościowych i odpowiednich słów we właściwym miejscu i w społecznie akceptowany sposób.

Ze względu na czasowe ograniczenie funkcjonowania jednostek systemu oświaty wynikające z konieczności zapobiegania rozprzestrzenianiu się koronawirusa ostatnie zajęcia z treningu umiejętności społecznych odbyły się  formie zdalnej.