"SAMODZIELNOŚĆ DROGĄ DO SUKCESU" - Październik 2022

Zajęcia stolarskie

Opublikowano: 2023-03-15 13:12:23

Miesiąc październik przyniósł piękną pogodę co sprzyja wykonywaniu, różnorodnych prac stolarskich. Beneficjenci wycinali i szlifowali drewniane krążki, które w późniejszym czasie posłużą do zagospodarowania terenu naszej placówki. Październik to również czas zadumy i przemijania. Nasi podopieczni pamiętali o zmarłych, których groby zostały zapomniane i opuszczone. Z szacunku do nich wykonano drewniane, krzyże, które następnie zostały przekazane na pobliski cmentarz. Podczas zajęć dokonano również naprawy dwóch stolików.

Zajęcia kulinarno-cukiernicze

Opublikowano: 2023-03-15 13:09:41

W październiku w czasie naszych zajęć kulinarnych, skupiliśmy się na wypiekach słodkich ciastek  i ciast oraz sporządzaniu deserów. Było więc pysznie, kolorowo i słodko. Były jesienne ciastka „jeżyki”, słodkie uśmiechy z jabłkami, pachnące ciastka maślane z marmoladą i wiele innych przysmaków, cieszących zarówno oko i podniebienie. Czekoladowe doniczki z kremem i frużeliną owocową, zaskoczyły nas zarówno smakiem jak i wyglądem. Nie zabrakło oczywiście dań obiadowych, które przygotowujemy na każdych zajęciach. Na naszym stole, gościły więc aromatyczne zupy, pieczone mięsa, sałatki, surówki, pizza a także pierogi z różnymi farszami. Nie zabrakło również dań z kapusty kiszonej, która jesienią smakuje szczególnie dobrze. Pracujemy, gotujemy, pieczemy i degustujemy potrawy, a wspólna praca jest dla nas ogromną przyjemnością.

Zajęcia fotograficzne

Opublikowano: 2023-03-15 13:08:20

Na październikowych zajęciach uczestnicy tworzyli pocztówki z wakacji by potem zorganizować mini sesję fotograficzną z udziałem swoich prac. Szlifowali również swe umiejętności z fotografii portretowej. Poznawali specyfikę wykonania zdjęć aparatem typu Instax oraz telefonem komórkowym.