Indywidualna terapia pedagogiczna | Etap II

Indywidualna terapia pedagogiczna #8 / Etap II

Opublikowano: 2023-03-14 19:03:30

Rozwijanie kompetencji matematycznych, temat który towarzyszył nam podczas  indywidualnej terapii pedagogicznej w listopadzie. Uczestnicy  kształcił i doskonalił umiejętności liczenia oraz rozwiązywania działań matematycznych. Wykonywali ćwiczenia operacyjnego rozumowania, a także ćwiczenia rachunku pamięciowego. Ponadto rozwiązywali zadania  tekstowe o różnym stopniu trudności oraz łamigłówki matematyczne
w oparciu o kraty pracy.

Indywidualna terapia pedagogiczna #7 / Etap II

Opublikowano: 2023-03-14 19:02:40

Październikowe zajęcia w ramach indywidualnej terapii pedagogicznej, poświęcone były usprawnianiu funkcji słuchowo – językowych. Intensywna praca w tym obszarze, pozwoli naszym beneficjentom w swobodny sposób posługiwać się językiem zarówno w formie ustnej jak i pisemnej. Przyczyni się również do lepszego funkcjonowania uczestników grupie rówieśniczej jak i w społeczeństwie. Podczas zajęć uczestnicy wykonywali ćwiczenia słuch fonematycznego oraz ćwiczenia analizy i syntezy słuchowej. Odpowiadali na pytania do obrazków i tekstów, rozwiązywali rebusy, tworzyli nowe słowa z istniejących już wyrazów. Dokonywali analizy przeczytanego tekstu oraz rozwijali umiejętność samodzielnego formowania odpowiedzi, na dany temat zarówno w formie ustnej jak i pisemnej.

Indywidualna terapia pedagogiczna #6 / Etap II

Opublikowano: 2023-03-14 19:01:52

Nastał wrzesień, dni stały się krótsze, rozpoczął się rok szkolny a mimo to uczestnicy indywidualnej terapii pedagogicznej z takim samym zapałem pracują na zajęciach jak
 i w czasie wakacyjnym. Beneficjenci z radością dzielili się z terapeutą wspomnieniami z tego beztroskiego okresu. Podczas indywidualnej terapii podopieczni wykonywali również zadania w oparciu o materiał zdaniowy. Rozwijali umiejętność tworzenia zdań prostych jak
|i złożonych z podanych wyrazów. Uzupełniali luki w tekście oraz dobierali opisy do obrazków. Dzielili zdania na wyrazy oraz tworzyli nowe teksty poprzez rozwijanie tekstu już istniejącego o nowe wyrazy i zdania.