Opatowska 10, Sandomierz sandomierz@caritas.pl (+48) 15 644 55 86

Caritas Diecezji Sandomierskiej

Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.

Podprogram 2018


Warsztaty Dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia – ZAKLIKÓW – OPL  Ośrodek Pomocy Społecznej w Zaklikowie – 07.03.2019 r.

Warsztaty Dietetyczne i zdrowego żywienia, Warsztaty Kulinarne, Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności – MAJDAN KRÓLEWSKI – 25.02.2019 r. – Podsumowanie

Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!

W poniedziałek – 25 lutego 2019 roku w OPL-u w Parafii pw. Świętego Bartłomieja Apostoła w Majdanie Królewskim odbyły się warsztaty w ramach Działań towarzyszących dofinansowanych z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018. Dzięki gościnności Gminnego Ośrodka Kultury zostały przeprowadzone trzy rodzaje warsztatów – Warsztaty Dietetyczne i zdrowego żywienia, Warsztaty Kulinarne i Warsztaty Przeciwdziałania marnowania żywności. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z zasadami właściwego odżywiania i wykorzystania wszystkich posiadanych w domu produktów, tak by nic się nie zmarnowało. W części praktycznej warsztatów przygotowywano apetyczne i dietetyczne kanapki oraz sałatki owocowe. W warsztatach wzięły udział osoby korzystające z POPŻ 2014-2020 Podprogramu 2018.

Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Apetyczne warsztaty w Majdanie Królewskim!
Wydawanie żywności – III tura – podsumowanie

Caritas Diecezji Sandomierskiej w dniach od 18 do 20 lutego 2019 roku wydawała po raz trzeci żywność w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018. Z pomocy w ramach Programu 2018 w Punkcie Bezpośredniego wydawania żywności Caritas Diecezji Sandomierskiej na ul. Trześniowskiej 13 skorzystało do tej pory 762 osoby, w tym 376 kobiet i 386 mężczyzn, 173 dzieci i 77 osób po 65. roku życia. W podziale na rodziny pomoc otrzymało 294 rodziny. Wszystkie osoby zostały skierowane do Caritas Diecezji Sandomierskiej przez Ośrodki Pomocy Społecznej odpowiednie do miejsca zameldowania. W Punkcie na ul. Trześniowskiej 13 żywność odbierają osoby kierowane przez OPS-y z Dwikóz, Koprzywnicy, Samborca i Sandomierza. W III turze wydawania osoby potrzebujące otrzymały: koncentrat pomidorowy, powidła śliwkowe, ryż biały, herbatniki maślane, ser żółty, mleko, szynkę drobiową, cukier i miód wielokwiatowy. W lutym wydano w sumie w Punkcie Bezpośredniego wydawania żywności Caritas Diecezji Sandomierskiej 9 296,40 kilogramów żywności.

Osoby chętne do skorzystania z tej formy pomocy muszą otrzymać skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, które następnie należy złożyć w Biurze Caritas Diecezji Sandomierskiej. Obowiązujące od 1.10.2018 roku kryteria dochodowe w POPŻ wynoszą odpowiednio: 1 402 zł dla osoby samotnie gospodarującej oraz 1 056 zł dla osoby w rodzinie.

Wydawanie żywności – III tura – podsumowanie
Wydawanie żywności – III tura – podsumowanie
Wydawanie żywności – III tura – podsumowanie
Wydawanie żywności – III tura – podsumowanie
Wydawanie żywności – III tura – podsumowanie
Wydawanie żywności – III tura – podsumowanie
Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności – MAJDAN KRÓLEWSKI – OPL Parafia pw. Świętego Bartłomieja Apostoła – 25.02.2019 r.

Warsztaty Kulinarne – MAJDAN KRÓLEWSKI – OPL Parafia pw. Świętego Bartłomieja Apostoła – 25.02.2019 r.

Warsztaty Dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia – MAJDAN KRÓLEWSKI – OPL Parafia pw. Świętego Bartłomieja Apostoła – 25.02.2019 r.

Ogłoszenie – Wydawanie żywności – POPŻ 2014-2010 Podprogram 2018 – III TURA

Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności – SANDOMIERZ Schronisko dla Bezdomnych Mężczyzn – 15.02.2019 r.

Warsztaty Dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia – SANDOMIERZ Schronisko dla Bezdomnych Mężczyzn – 14.02.2019 r.

Warsztaty Kulinarne – SANDOMIERZ – OPL Schronisko dla Bezdomnych Mężczyzn – 14.02.2019 r.

Warsztaty Dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia – JADACHY – 13.02.2019 r.

Warsztaty Dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia – KLECZANÓW – 12.02.2019 r.

Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności – JADACHY – 06.02.2019 r. – Podsumowanie

Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!

W dniu 6 lutego 2019 roku w OPL-u w Parafii pw. Świętego Maksymiliana Kolbe w Jadachach odbyły się Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności w ramach realizacji Działań towarzyszących dofinansowanych z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018. Warsztaty odbyły się pod nazwą: „Kreatywne planowanie posiłków sposobem na nie marnowanie żywności.” w godzinach od 15.00 do 17.00. Po krótkiej części teoretycznej Uczestniczki Warsztatów przygotowywały ziołowy chlebek do odrywania i różne pasty kanapkowe. Do wykonania tych potraw posłużyły produkty, które każdy ma w domu i czasem trudno je zagospodarować oraz właściwie wykorzystać w kuchni. Warsztaty były okazją do zapoznana się ze sposobami planowania posiłków na cały tydzień, w taki sposób by nie kupować zbędnych produktów i ich nie marnować. Pomogły one też w pokazaniu, że ze składników pozostających po ugotowaniu obiadu można przygotować fantastyczną kolację, a powstałe potrawy są nie tylko smaczne ale i zdrowe.

Najważniejszym jednak zadaniem przeprowadzonych Warsztatów była integracja społeczna ich Uczestników. Wspólnie spędzony czas, z ciekawostkami kulinarnymi, przygotowywanie nietypowych potraw był miłym popołudniowym akcentem dla Uczestników POPŻ Podprogramu 2018. Na zakończenie wszyscy Uczestnicy otrzymali pamiątkowe torebki zakupowe z wymownym napisem „By nie gryzło Cię sumienie, że marnuje się jedzenie” oraz broszury z zasadami planowania zakupów, posiłków na cały tydzień i przepisami na domowe chlebki – pasty kanapkowe do nich.

Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!
Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!
Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!
Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!
Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!
Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!
Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!
Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!
Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!
Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!
Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!
Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!
Nie marnujemy żywności przygotowując kreatywne posiłki!
Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności – JADACHY – 06.02.2019 r.

Warsztaty Dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia i Warsztaty Kulinarne – JADACHY – 12 i 17.12.2018 r. – Podsumowanie

Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!

W grudniowe, zimowe popołudnia 12 i 17 grudnia 2018 roku w OPL-u w Parafii pw. Świętego Maksymiliana Kolbe w Jadachach w odbyły się warsztaty dofinansowane w ramach realizacji Działań Towarzyszących do POPŻ 2014-2020 Podprogramu 2018. Były to: 12.12.2018 roku – Warsztaty Dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia pn. „Zdrowe i tanie placki ziemniaczane.” oraz 17.12.2018 roku – Warsztaty Kulinarne pn. „Zdrowe potrawy na bożonarodzeniowy stół.”. Panie wspólnie przygotowywały potrawy, mając przy tym wiele radości. Każdy z warsztatów trwał po 2 godziny zegarowe i został przeprowadzony przez wykwalifikowaną kadrę z Caritas Diecezji Sandomierskiej. Uczestnicy otrzymali pamiątkowe rękawice kuchenne i torby zakupowe, które przydadzą się w każdym gospodarstwie domowym. W warsztatach wzięły udział osoby korzystające z POPŻ 2014-2020 Podprogramu 2018. Było dietetycznie, smacznie, apetycznie i świątecznie. Wspólne spotkanie stało się okazją do wielu rozmów i włączenia w życie lokalnej społeczności osób samotnych, starszych, ubogich.

Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Dietetycznie, kulinarnie i świątecznie na warsztatach w Jadachach!
Warsztaty Kulinarne – JADACHY – 17.12.2018 r.

Warsztaty Dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia – JADACHY – 12.12.2018 r.

Ogłoszenie – Wydawanie żywności – POPŻ 2014-2010 Podprogram 2018 – II TURA

Ogłoszenie – Wydawanie żywności – POPŻ Podprogram 2018 – I TURA – termin uzupełniający

Ogłoszenie – Wydawanie żywności – POPŻ 2014-2010 Podprogram 2018 – I TURA

Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności i Warsztaty Kulinarne – ZAKLIKÓW – 30.10.2018 r. – Podsumowanie

Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!

W dniu 30 października 2018 roku w OPL-u w Ośrodku Pomocy Społecznej w Zaklikowie odbyły się warsztaty dofinansowane w ramach realizacji Działań Towarzyszących do POPŻ 2014-2020 Podprogramu 2018. Były to Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności pt. „10 sposobów na to, żeby nie marnować żywności!” i Warsztaty Kulinarne pt. „Placki ziemniaczane – z dodatkami, zdrowe, smaczne i ekonomiczne danie obiadowe!”. Zajęcia odbyły się w dwóch punktach wydawania żywności w Zaklikowie i w Lipie. Każdy z warsztatów trwał po 2 godziny zegarowe i został przeprowadzony przez wykwalifikowaną kadrę z Caritas Diecezji Sandomierskiej. Uczestnicy otrzymali pamiątkowe rękawice kuchenne, które przydadzą się w każdym gospodarstwie domowym. W warsztatach wzięły udział osoby korzystające z POPŻ 2014-2020 Podprogramu 2018. Było smacznie, apetycznie i ekonomicznie. Wspólne spotkanie stało się okazją do wielu rozmów i włączenia w życie lokalnej społeczności osób samotnych, starszych.

Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Jak ekonomicznie gotować i nie marnować żywności w codziennym menu!
Warsztaty Kulinarne – ZAKLIKÓW – 30.10.2018 r.

Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności – ZAKLIKÓW – 30.10.2018 r.

Warsztaty Kulinarne – ZAKLIKÓW – 30.10.2018 r.

Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności – ZAKLIKÓW – 30.10.2018 r.

Harmonogram Działań Towarzyszących POPŻ 2014-2020 – Podprogram 2018 – PAŹDZIERNIK 2018

Harmonogram Działań Towarzyszących – Październik 2018
L.p. Nazwa OPL-u

Miejsce

realizacji Warsztatu

Data

realizacji Warsztatu

Rodzaj Warsztatu
1) Ośrodek Pomocy Społecznej w Zaklikowie

Gminny Ośrodek Kultury

w Zaklikowie

ul. Strażacka 5, 37-470 Zaklików

30.10.2018

w godzinach 9.00-11.00

Warsztaty Przeciwdziałania

marnowaniu żywności

2) Ośrodek Pomocy Społecznej w Zaklikowie

Gminny Ośrodek Kultury

w Zaklikowie

ul. Strażacka 5, 37-470 Zaklików

30.10.2018

w godzinach 11.15-13.15

Warsztaty Kulinarne
3) Ośrodek Pomocy Społecznej w Zaklikowie

Remiza OSP w Lipie

Lipa, ul. Szkolna 4,

37-470 Zaklików

30.10.2018

w godzinach 14.00-16.00

Warsztaty Przeciwdziałania

marnowaniu żywności

4) Ośrodek Pomocy Społecznej w Zaklikowie

Remiza OSP w Lipie

Lipa, ul. Szkolna 4,

37-470 Zaklików

30.10.2018

w godzinach 16.15-18.15

Warsztaty Kulinarne

Spotkanie informacyjno-szkoleniowe dla Koordynatorów POPŻ 2014-2020 – Podprogram 2018 w OPL-ach!

Szanowni Koordynatorzy POPŻ 2014-2020 – Podprogram 2018 w OPL-ach!

Zapraszam Wszystkich Państwa na Spotkanie informacyjno-szkoleniowe, które odbędzie się w dniu 15 października 2018 roku, o godzinie 14.00 w Sandomierzu – Caritas Diecezji Sandomierskiej, ul. Opatowska 10, 27-600 Sandomierz, Budynek Sandomierskiego Centrum Obsługi Turystycznej, Sala multimedialna. Uczestnictwo w spotkaniu jest obowiązkowe.

Lista OPL-i Caritas Diecezji Sandomierskiej – OPR realizujących POPŻ 2014-2020 Podprogram 2018

1) Parafia pw. Świętej Jadwigi Królowej w Cyganach

Cygany 263

39 – 442 Chmielów

Tel. (15) 846 10 95

2) Parafia pw. Świętego Maksymiliana Kolbe w Jadachach

Jadachy 328

39 – 442 Chmielów

Tel. (15) 846 11 97

3) Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie

Chmielów 391

39 – 442 Chmielów

Tel. (15) 846 11 87

4) Parafia pw. Świętego Jana Chrzciciela w Janowie Lubelskim

SANKTUARIUM MATKI BOŻEJ ŁASKAWEJ RÓŻAŃCOWEJ

ul. Szewska 1

23 – 300 Janów Lubelski

Tel. (15) 872 01 11

5) Parafia pw. Świętego Jana Chrzciciela w Jeżowem

Jeżowe 809 a

37 – 430 Jeżowe

Tel. (15) 879 47 44

6) Parafia pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Jeżowem

Jeżowe 238

37 – 430 Jeżowe

Tel. (15) 879 43 10

7) Parafia pw. Świętego Bartłomieja Apostoła w Majdanie Królewskim

Pl. Konfederatów Barskich 6

36 – 110 Majdan Królewski

Tel. 15 847 10 18

8) Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Ruszczy

Ruszcza, ul. Kościelna 5

28 – 230 Połaniec

Tel. (15) 865 00 03

9) Parafia pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Sandomierzu

KATEDRA, Bazylika Mniejsza

ul. Katedralna 1

27 – 600 Sandomierz

Tel. kom. 603 159 062

10) Parafia pw. Świętego Józefa w Sandomierzu

Pl. Św. Wojciecha 2

27 – 600 Sandomierz

Tel. (15) 832 24 03

11) Dzienny Dom „Senior – Wigor” w Modliborzycach

ul. Armii Krajowej 11 A

23-310 Modliborzyce

Tel. kom. 607 302 197

12) Schronisko dla Bezdomnych Mężczyzn w Sandomierzu

ul. Trześniowska 13

27-600 Sandomierz

Tel. kom. 607 270 035

13) Warsztaty Terapii Zajęciowej w Rudniku nad Sanem

ul. Rzeszowska 35

37-420 Rudnik nad Sanem

Tel. (15) 649 45 30

14) Środowiskowy Dom Samopomocy w Rudniku nad Sanem

ul. Rzeszowska 35

37-420 Rudnik nad Sanem

Tel. kom. 730 290 520

15) Ośrodek Interwencji Kryzysowej w Rudniku nad Sanem

ul. Rzeszowska 35

37-420 Rudnik nad Sanem

Tel. (15) 649 21 86

16) Schronisko dla Bezdomnych Kobiet w Rudniku nad Sanem

ul. Rzeszowska 35

37-420 Rudnik nad Sanem

Tel. (15) 649 21 86

17) Dom Samotnej Matki w Rudniku nad Sanem

ul. Rzeszowska 35

37-420 Rudnik nad Sanem

Tel. (15) 649 21 86

18) Środowiskowy Dom Samopomocy Fundacja La Zebra

Krzcin 7

27-660 Koprzywnica

Tel. kom. 661 292 340

19) Ośrodek Pomocy Społecznej w Zaklikowie

ul. Zachodnia 15

37-470 Zaklików

Tel. (15) 87 38 463

20) Stowarzyszenie Opieki nad Dziećmi Oratorium im. bł. ks. Bronisława Markiewicza

ul. Ofiar Katynia 57

37-450 Stalowa Wola

Tel. (15) 842 92 80

21) Środowiskowy Dom Samopomocy

Kleczanów 91 a

27-641 Obrazów

Tel. (15) 836 63 38

22) Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Dzikowcu

ul. Dworska 62

36-122 Dzikowiec

Tel. (17) 744 21 07

23) Caritas Diecezji Sandomierskiej – Punkt bezpośredniego wydawania żywności

ul. Trześniowska 13

27-600 Sandomierz

Tel. (15) 644 55 86 wew. 336

24) Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jarocinie

Jarocin 113

37-405 Jarocin 113

Tel. (15) 871 31 45

25) Miejsko Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Wąchocku

ul. Kolejowa 19

27-215 Wąchock

Tel. (41) 271 50 34

26) Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Iwierzycach

Iwierzyce 80

39-124 Iwierzyce

Tel. (17) 745 50 79

Zestaw na Podprogram 2018 Artykułów Spożywczych

Plakat informacyjny – Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018 – ZMIANA KRYTERIUM DOCHODOWEGO!

Szanowni Koordynatorzy w OPL-ach, Szanowni Państwo – Odbiorcy Pomocy Żywnościowej!

Uprzejmie informuję, że w związku z wejściem w życie Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 lipca 2018 r. w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej (Dz. U. z 2018 r. poz. 1358), od dnia 1 października 2018 r., kryterium dochodowe wynosi odpowiednio: 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej oraz 1 056 PLN dla osoby w rodzinie. Do dnia 1 października 2018 r., kryterium dochodowe wynosi odpowiednio: 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej oraz 1 028 PLN dla osoby w rodzinie. W związku z tym od 1 października obowiązują nowe wzory Załącznika Nr 5 do wytycznych – Skierowanie  do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego  Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD). Kwalifikowanie Odbiorców Pomocy Żywnościowej do Podprogramu 2018 przeprowadzają uprawnione do tego Ośrodki Pomocy Społecznej.

Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.

Podprogram 2018 został zakończony!

Caritas Diecezji Sandomierskiej jako Organizacja Partnerska Regionalna Caritas Polska – Organizacji Partnerskiej Ogólnopolskiej w czasie od 1 sierpnia 2018 do 30 czerwca 2019 realizowała na terenie swojej diecezji Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018. Celem Podprogramu 2018 było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie od sierpnia 2018 roku do czerwca 2019 roku. W czerwcu 2019 zostały wydane ostatnie paczki żywnościowe dla osób spełniających kryteria kwalifikowalności. Pomoc żywnościową otrzymały osoby znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1056 zł w przypadku osoby w rodzinie. W Podprogramie 2018 wzięło udział w Diecezji Sandomierskiej łącznie 26 Organizacji Partnerskich Lokalnych. W tym 8 OPL-i z Województwa Świętokrzyskiego, 16 OPL-i z Województwa Podkarpackiego i 2 OPL-e z Województwa Lubelskiego. W sumie pomoc żywnościową otrzymało 7 021 osób z terenu Diecezji Sandomierskiej. Z pośród wszystkich odbiorców 3373 osoby – to mężczyźni, zaś 3648 osób – to kobiety. W podziale ze względu na wiek z Podprogramu 2018 skorzystało: 1755 osób poniżej 15 roku życia, 1053 osoby powyżej 65 roku życia i 4213 osób z pozostałych kategorii wiekowych. Z pomocy POPŻ Podprogramu 2018 skorzystało: 45 osób bezdomnych, 1812 osób niepełnosprawnych, zero osób ze społeczności marginalizowanych i 5164 osoby z pozostałych grup odbiorców. OPL-e wydawały żywność w postaci paczek żywnościowych i posiłków. Żywność była wydawana z Magazynu Caritas Diecezji Sandomierskiej, znajdującego się przy ulicy Trześniowskiej 13, 27-600 Sandomierz. OPL-e pobierały żywność co miesiąc, co dwa miesiące, nieliczne co trzy miesiące. Wydawanie żywności w poszczególnych OPL-ach odbywało się w dniu odbioru z magazynu lub następnego dnia w warunkach dostosowanych do kontaktu z produktami spożywczymi. Wszystkie OPL-e dysponowały odpowiednim zapleczem administracyjno – biurowym oraz pomieszczeniami do wydawania żywności i realizacji warsztatów w formie spotkań, szkoleń itp. Dostęp do Podprogramu 2018 zapewniony był bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych do otrzymania tej pomocy. Caritas Diecezji Sandomierskiej wspierała poprzez POPŻ 2014-2020 Podprogram 2018 osoby i rodziny podlegające dyskryminacji materialnej, która polega na braku możliwości zaspokojenia potrzeb żywieniowych. Dlatego szczególną pomocą żywnościową podczas realizacji Podprogramu 2018 objęte były: rodziny wielodzietne i dysfunkcyjne oraz osoby starsze i samotne, które oczekiwały zwiększonej ilości produktów żywnościowych.

W Podprogramie 2018 Caritas Diecezji Sandomierskiej rozdysponowała wśród osób potrzebujących następujące 21 rodzajów artykułów spożywczych, były to: groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju, cukier biały, miód wielokwiatowy, olej rzepakowy, gołąbki w sosie pomidorowym. W sumie każda osoba otrzymała 49,15 kilogramów żywności. Caritas Diecezji Sandomierskiej w czasie Podprogramu 2018 wydała 344 ton 278 kilogramów produktów spożywczych, o łącznej wartości 1 719 655,55 zł

Caritas Diecezji Sandomierskiej w ramach realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018 w okresie od 26 września 2018 roku do 30 maja 2019 roku przeprowadziła 36 Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących płatnych. Warsztaty odbyły się w 11 OPL-ach z terenu Diecezji Sandomierskiej. We wszystkich Warsztatach w ramach Działań Towarzyszących płatnych wzięło udział w sumie 1081 osób. Były to osoby dorosłe – również osoby niepełnosprawne, w zdecydowanej większości kobiety. Warsztaty były realizowane przez Caritas Diecezji Sandomierskiej. Każdy Warsztat trwał 2 godziny zegarowe. Miejscem realizacji Warsztatów były pomieszczenia udostępniane przez poszczególne OPL-e. Warsztaty były przeprowadzane przez osoby – trenerów – posiadające uprawnienia z zakresu dietetyki, kulinariów i zdrowego żywienia. Caritas Diecezji Sandomierskiej przeprowadziła następujące Warsztaty w ramach Działań Towarzyszących płatnych: warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia; warsztaty kulinarne; warsztaty przeciwdziałania marnowaniu żywności. Uczestnicy warsztatów otrzymywali materiały szkoleniowe oraz drobne pamiątkowe upominki.

W ramach realizacji przez Caritas Diecezji Sandomierskiej Podprogramu 2018:

► zaangażowanych było 26 Organizacji Partnerskich Lokalnych;

► żywność odebrało 7 021 osób potrzebujących;

► wydano osobom potrzebującym 344 ton 278 kilogramów żywności;

► wydano osobom potrzebującym 32 123 paczki żywnościowe;

► wydano osobom potrzebującym 29 268 posiłków;

► przeprowadzono w ramach działań towarzyszących 36 warsztatów dla 1081 uczestników.

Udzielanie pomocy żywnościowej w formie paczek lub posiłków dla osób, którym zostały wydane skierowania przez Ośrodki Pomocy Społecznej to jedna z form wsparcia w ramach Podprogramu 2018. Kolejną jest realizacja Działań Towarzyszących płatnych w ramach współpracy z OPR – Caritas Diecezji Sandomierskiej. Następną jest aktywizacja społeczna osób otrzymujących pomoc poprzez włączanie ich we wszelkiego rodzaju działania na rzecz włączenia społecznego uczestników Programu POPŻ 2018 w lokalnych OPL-ach. Odbywało się to w bezpośredni sposób za pomocą następujących działań:

– Akcja informacyjna, przeprowadzanie rozmów z członkami rodzin w celu zapoznania ich z zadaniami ,,Caritas” na terenie danego OPL-u;

– Pomoc w wypełnianiu dokumentacji koniecznej do korzystania z pomocy żywnościowej;

– Pomoc osób korzystających z POPŻ Podprogramu 2018 w realizacji samego zadania – pomoc przy rozładunku;

– Angażowanie osób korzystających z POPŻ Podprogramu 2018 do realizacji Akcji Ogólnopolskiej Zbiórki Żywności Caritas pod hasłem „TAK, Pomagam” i „Kromka chleba dla sąsiada”;

– Zorganizowanie przywozu i rozprowadzanie żywności wśród najbardziej potrzebujących rodzin;

– Wyszukiwanie wśród mieszkańców osób samotnych, chorych, którym można pomóc;

– Pomoc w wypełnianiu różnorodnej dokumentacji;

– Organizowanie spotkań z Radcą Prawnym;

– Udzielanie pomocy w nauce dzieciom na świetlicy przy parafii/ środowiskowej;

– Organizowanie sprzedaży świec Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom i Baranków Wielkanocnych Caritas, robienie paczek na święta i rozdawanie potrzebującym;

– Prowadzenie akcji informacyjnej składania 1 % podatku przy zeznaniu podatkowym na Caritas Diecezji Sandomierskiej;

– Współpraca z lokalnymi Ośrodkami Pomocy Społecznej;

– Dekoracja i sprzątanie kościoła oraz terenu przy kościele w zależności od okresu liturgicznego przez osoby korzystające z POPŻ Podprogramu 2017;

– Zachęcanie osób korzystających z POPŻ Podprogramu 2018 do udziału we wszelkiego rodzaju spotkaniach w parafii/ społeczności lokalnej – jasełka, spotkania opłatkowe, spotkania wielkanocne, spotkania okolicznościowe, nabożeństwa, wszelkie inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej;

– Zbiórka odzieży używanej dla dzieci z ubogich rodzin na terenie OPL-u;

– Wykup leków dla osób samotnych, najbardziej potrzebujących;

– Rezerwacja wizyt do przychodni i specjalistów dla osób starszych;

– Pomoc w rozwiązywaniu problemów rodzinnych.

Realizacja Podprogramu 2018 zakończyła się 30 czerwca 2019 roku. Wykonanie założeń Podprogramu 2018 było możliwe dzięki współpracy kilku organizacji: Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Caritas Polska, Caritas Diecezji Sandomierskiej, poszczególnych OPL-i – Parafii i Ośrodków Pomocy Społecznej, lokalnych Ośrodków Pomocy Społecznej – blisko 40. Działania podjęte w ramach tego zadania przyniosły z jednej strony wymierną pomoc żywnościową dla osób potrzebujących, z drugiej zaś zjednoczyły lokalne społeczności i zapobiegły dyskryminacji ze względu na wartość dochodu.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podprogram 2018 – podsumowanie realizacji 02.07.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.

Warsztaty z Podprogramu 2018 zakończone!

Caritas Diecezji Sandomierskiej w ramach realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018 w okresie od 26 września 2018 roku do 30 maja 2019 roku przeprowadziła 36 Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących płatnych. Warsztaty odbyły się w 11 OPL-ach z terenu Diecezji Sandomierskiej. We wszystkich Warsztatach w ramach Działań Towarzyszących płatnych wzięło udział w sumie 1081 osób. Były to głównie osoby dorosłe, choć z rodzicami przychodziły też czasem dzieci. W Warsztatach udział wzięło: 669 kobiet i 412 mężczyzn, 2 dzieci do lat 15, 264 osób po 65 roku życia, 102 osoby bezdomne przebywające w schroniskach, 477 osób niepełnosprawnych. Warsztaty były realizowane przez Caritas Diecezji Sandomierskiej, która zapewniła wykwalifikowaną kadrę i wszelkie materiały potrzebne do realizacji zadania. Każdy Warsztat trwał 2 godziny zegarowe. Miejscem realizacji Warsztatów były pomieszczenia udostępniane przez poszczególne OPL-e. Warsztaty były przeprowadzane przez osoby – trenerów – posiadające uprawnienia z zakresu dietetyki, kulinariów i zdrowego żywienia. Caritas Diecezji Sandomierskiej przeprowadziła następujące Warsztaty w ramach Działań Towarzyszących płatnych:

warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia – warsztaty te miały część teoretyczną i praktyczną; część teoretyczna przybrała formę programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie uczestników z zasadami zdrowego, prawidłowego i racjonalnego odżywiania się, właściwego wykorzystywania zakupionej żywności; na tych warsztatach zapoznano uczestników z nową piramidą żywienia, zachęcano do aktywności fizycznej – podkreślając jak ważna jest dla zdrowia, ukazywano rolę stosowania właściwej diety na co dzień – bogatej w warzywa i owoce, przedstawiono 10 zasad zdrowego żywienia; w części praktycznej tych warsztatów przygotowywano dietetyczne potrawy na różne pory roku, sałatki i surówki, koktajle warzywne i owocowe; uczestnicy otrzymywali broszury dotyczące zdrowej diety i aktywnego stylu życia;

warsztaty kulinarne – warsztaty o charakterze praktycznym, w czasie których uczestnicy mogli przygotować zdrowe i smaczne potrawy; warsztaty te były dopasowane tematycznie do konkretnej pory roku, tak jesienią i w zimie w czasie warsztatów powstawały potrawy mające na celu wzmocnienie odporności organizmu – w tym herbatki i napary oraz soki na przeziębienie, zupy rozgrzewające; na warsztatach kulinarnych lepiono pierogi i przygotowywano naleśniki, przygotowywano pasty kanapkowe i różne sałatki, gotowano zdrowe zupy i pieczono dietetyczne słodkości; smażono placki ziemniaczane z różnymi dodatkami jako danie ekonomiczne; uczestnicy warsztatów kulinarnych za każdym razem otrzymywali broszury z przepisami spośród, których wybierano potrawy przygotowywane w czasie spotkań; jako pamiątki zaś uczestnicy warsztatów otrzymywali rękawice kuchenne i torby zakupowe;

warsztaty przeciwdziałania marnowaniu żywności – warsztaty te miały na celu przekazanie wiedzy na temat sposobów właściwego wykorzystania żywności w codziennym jadłospisie; wskazywano uczestnikom co robić, aby nie marnować żywności – omawiano m.in. planowanie posiłków oraz przygotowywanie zdrowych przetworów, ekonomicznych potraw jednogarnkowych – tak by w codziennym menu było zdrowo, dietetycznie, ekonomicznie i wszystkie składniki, które są w kuchni by były dobrze wykorzystane; jako pamiątki zaś uczestnicy warsztatów otrzymywali rękawice torby zakupowe z charakterystycznym napisem – „By nie gryzło Cię sumienie, że marnuje się jedzenie!”.

Warsztaty w ramach Działań Towarzyszących płatnych cieszyły się dużym zainteresowaniem osób korzystających z pomocy żywnościowej w ramach POPŻ Podprogramu 2018. Uczestnicy szczególnie polubili wspólne przygotowywanie posiłków. Warsztaty pozytywnie wpłynęły na aktywizację społeczną lokalnych środowisk. Jak w rozmowach podkreślali sami uczestnicy warsztatów było sympatycznie, kolorowo, apetycznie i dietetycznie, a zajęcia były prowadzone z rozmachem i w ciekawy sposób.

Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – płatnych – Podprogram 2018 25.06.2019 r.
Wydawanie żywności – V tura – podsumowanie 28.05.2019 r.

Caritas Diecezji Sandomierskiej w dniach od 22 do 24 maja 2019 roku wydawała po raz piąty żywność w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018. Z pomocy w ramach Programu 2018 w Punkcie Bezpośredniego wydawania żywności Caritas Diecezji Sandomierskiej na ul. Trześniowskiej 13 skorzystało do tej pory 933 osoby, czyli 360 rodzin. Wszystkie osoby zostały skierowane do Caritas Diecezji Sandomierskiej przez Ośrodki Pomocy Społecznej odpowiednie do miejsca zameldowania. W Punkcie na ul. Trześniowskiej 13 żywność odbierają osoby kierowane przez OPS-y z Dwikóz, Koprzywnicy, Samborca i Sandomierza. W V turze wydawania osoby potrzebujące otrzymały produkty odpowiednio do uzupełnienia puli paczki. Dostępne było 21 produktów. Każda rodzina odbierała produkty według swojej karty, ponieważ była to ostatnia tura wydawania żywności z Podprogramu 2018.

Wydawanie żywności – V tura – podsumowanie  28.05.2019 r.
Wydawanie żywności – V tura – podsumowanie  28.05.2019 r.
Wydawanie żywności – V tura – podsumowanie  28.05.2019 r.
Wydawanie żywności – V tura – podsumowanie  28.05.2019 r.
Wydawanie żywności – V tura – podsumowanie  28.05.2019 r.
Wydawanie żywności – V tura – podsumowanie  28.05.2019 r.
Wydawanie żywności – V tura – podsumowanie  28.05.2019 r.
Wydawanie żywności – V tura – podsumowanie  28.05.2019 r.
Ogłoszenie – V – OSTATNIA – tura wydawania żywności w ramach POPŻ 2014-2020 Podprogram 2018 06.05.2019 r.

Wydajemy żywność po raz piąty!

Caritas Diecezji Sandomierskiej jako Organizacja Partnerska Regionalna Caritas Polska – Organizacji Partnerskiej Ogólnopolskiej w czasie od 26 września 2018 do 30 czerwca 2019 realizuje na terenie swojej diecezji Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018. W tym roku po raz pierwszy Caritas Diecezji Sandomierskiej jest OPR-em i jednocześnie placówką bezpośredniego wydawania żywności. W dniach od 22 do 24 maja 2019 roku wydawana będzie, po raz piąty – ostatni, żywność w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018 w Punkcie Bezpośredniego wydawania żywności Caritas Diecezji Sandomierskiej na ul. Trześniowskiej 13. Pomoc zostanie udzielona 913 osobom, 367 rodzinom.

Podsumowanie Warsztatów Przeciwdziałania marnowaniu żywności – Sandomierz – OPL Caritas Diecezji Sandomierskiej! 27.05.2019 r.

Uczymy się planowania posiłków i nie marnowania żywności!

W dniu 22 maja 2019 roku odbyły się Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności w OPL-u Caritas Diecezji Sandomierskiej w godzinach od 9.00 do 11.00. Miejscem realizacji warsztatów była stołówka Schroniska dla Bezdomnych Mężczyzn w Sandomierzu. W trakcie warsztatów miała miejsce krótka część teoretyczna i dłuższa część praktyczna, w czasie której przygotowywano potrawy jednogarnkowe – głównie zupy. W tym samym dniu w Magazynie Caritas Diecezji Sandomierskiej, położonym tuż obok, była wydawana ostatnia tura żywności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018. Beneficjentami warsztatów były więc wyłącznie osoby korzystające z tej formy pomocy. Przygotowanej w ramach warsztatów żywności starczyło dla wszystkich uczestników Podprogramu 2018 odbierających w tym dniu żywność.

Podsumowanie Warsztatów Przeciwdziałania marnowaniu żywności – Sandomierz – OPL Caritas Diecezji Sandomierskiej! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Przeciwdziałania marnowaniu żywności – Sandomierz – OPL Caritas Diecezji Sandomierskiej! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Przeciwdziałania marnowaniu żywności – Sandomierz – OPL Caritas Diecezji Sandomierskiej! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Przeciwdziałania marnowaniu żywności – Sandomierz – OPL Caritas Diecezji Sandomierskiej! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Przeciwdziałania marnowaniu żywności – Sandomierz – OPL Caritas Diecezji Sandomierskiej! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Przeciwdziałania marnowaniu żywności – Sandomierz – OPL Caritas Diecezji Sandomierskiej! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Przeciwdziałania marnowaniu żywności – Sandomierz – OPL Caritas Diecezji Sandomierskiej! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Przeciwdziałania marnowaniu żywności – Sandomierz – OPL Caritas Diecezji Sandomierskiej! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Przeciwdziałania marnowaniu żywności – Sandomierz – OPL Caritas Diecezji Sandomierskiej! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Przeciwdziałania marnowaniu żywności – Sandomierz – OPL Caritas Diecezji Sandomierskiej! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.

Wspólna nauka planowania posiłków i gotowanie!

W majowe popołudnie 21 maja 2019 roku w OPL-u w Parafii pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie odbyły się Warsztaty Kulinarne i Warsztaty Przeciwdziałania Marnowaniu Żywności. W trakcie Warsztatów Kulinarnych, które odbywały się od godziny 15.00 do 17.00 przygotowywano zgodnie z ich tytułem „Naleśniki na słodko i słono!”. Natomiast Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności pod hasłem „ Ekonomiczne potrawy jednogarnkowe i planowanie posiłków sposobem na nie marnowanie żywności!” miały miejsce od godziny 17.15 do 19.15. Składały się one z krótkiej części teoretycznej i dłuższej części praktycznej, podczas której przygotowywano smaczne i ekonomiczne potrawy jednogarnkowe. Na koniec spotkania miała miejsce wspólna degustacja potraw. W warsztatach uczestniczyło w sumie ponad 30 osób. W warsztatach udział wzięli beneficjenci Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018 – głównie panie, choć było też kilka całych rodzin. Warsztaty były okazją do wspólnej integracji społecznej, spotkania, rozmów, czasem zdobywania nowych praktycznych umiejętności. Jak podkreślali uczestnicy tego typu inicjatywy są dla lokalnej społeczności bardzo ważne i interesujące, pozwalają wyjść z domu, zobaczyć coś ciekawego, pobyć z innymi ludźmi, otworzyć się na innych.

Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Podsumowanie Warsztatów Kulinarnych i Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie! 27.05.2019 r.
Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności – Sandomierz – OPL Caritas Diecezji Sandomierskiej – 22.05.2019 r. 06.05.2019 r.

Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie – 21.05.2019 r.

Warsztaty Kulinarne – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie – 21.05.2019 r.

Podsumowanie Warsztatów Dietetycznych i zdrowego żywienia – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie!

Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!

W wiosenne popołudnie 16 kwietnia 2019 roku w OPL-u w Parafii pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie odbyły się Warsztaty Dietetyczne i zdrowego żywienia. W krótkiej części teoretycznej została przedstawiona piramida żywienia. Następnie uczestnicy przygotowywali wspólnie kolorowe i apetyczne sałatki oraz grzanki czosnkowo-ziołowe. W warsztatach udział wzięli beneficjenci Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018 – głównie panie, choć było też kilka całych rodzin. Warsztaty były okazją do wspólnej integracji społecznej, spotkania, rozmów. Jak podkreślali uczestnicy tego typu inicjatywy są dla lokalnej społeczności bardzo ważne i interesujące, pozwalają wyjść z domu, zobaczyć coś ciekawego, pobyć z innymi ludźmi, otworzyć się na innych.

Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Kolorowo, zdrowo i dietetycznie!
Warsztaty Dietetyczne i zdrowego żywienia – CHMIELÓW – OPL Parafia pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie – 16.04.2019 r.

Podsumowanie Warsztatów Przeciwdziałania marnowaniu żywności w Środowiskowym Domu Samopomocy w Kleczanowie!

Ekonomiczne potrawy – przygotowane!

W dniu 9 kwietnia 2019 roku Uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy w Kleczanowie w czasie Warsztatów Przeciwdziałania marnowaniu żywności dowiedzieli się jak ekonomicznie wykorzystać wszystkie produkty w kuchni. Przygotowywano potrawy z produktów, które każdy z nas ma zwykle w domowej spiżarni i czasem nie są one właściwie zagospodarowane. Było apetycznie, kolorowo i bardzo smacznie. Uczestnicy ŚDS aktywnie brali udział w warsztatach, na koniec zaś smakowali przygotowane przez siebie, pod kierunkiem Pani prowadzącej potrawy. Warto zaznaczyć, że dobrano potrawy w taki sposób by uczestnicy poradzili sobie z ich przygotowaniem.

Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Ekonomiczne potrawy – przygotowane!
Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności – KLECZANÓW – OPL  Środowiskowy Dom Samopomocy w Kleczanowie – 09.04.2019 r.

Wydawanie żywności – IV tura – podsumowanie

Caritas Diecezji Sandomierskiej w dniach od 20 do 22 marca 2019 roku wydawała po raz trzeci żywność w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018. Z pomocy w ramach Programu 2018 w Punkcie Bezpośredniego wydawania żywności Caritas Diecezji Sandomierskiej na ul. Trześniowskiej 13 skorzystało do tej pory 834 osoby, czyli ponad 300 rodzin. Wszystkie osoby zostały skierowane do Caritas Diecezji Sandomierskiej przez Ośrodki Pomocy Społecznej odpowiednie do miejsca zameldowania. W Punkcie na ul. Trześniowskiej 13 żywność odbierają osoby kierowane przez OPS-y z Dwikóz, Koprzywnicy, Samborca i Sandomierza. W IV turze wydawania osoby potrzebujące otrzymały: groszek z marchewką, fasolę białą, olej rzepakowy, gołąbki w sosie pomidorowym.

Osoby chętne do skorzystania z tej formy pomocy muszą otrzymać skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej, które następnie należy złożyć w Biurze Caritas Diecezji Sandomierskiej. Obowiązujące od 1.10.2018 roku kryteria dochodowe w POPŻ wynoszą odpowiednio: 1 402 zł dla osoby samotnie gospodarującej oraz 1 056 zł dla osoby w rodzinie.

Wydawanie żywności – IV tura – podsumowanie
Wydawanie żywności – IV tura – podsumowanie
Wydawanie żywności – IV tura – podsumowanie
Wydawanie żywności – IV tura – podsumowanie
Warsztaty Kulinarne – Sandomierz – OPL Caritas Diecezji Sandomierskiej – 20.03.2019 r.

Ogłoszenie – IV tura wydawania żywności w ramach POPŻ 2014-2020 Podprogram 2018

Wydajemy żywność po raz czwarty!

Caritas Diecezji Sandomierskiej jako Organizacja Partnerska Regionalna Caritas Polska – Organizacji Partnerskiej Ogólnopolskiej w czasie od 26 września 2018 do 30 czerwca 2019 realizuje na terenie swojej diecezji Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018. W tym roku po raz pierwszy Caritas Diecezji Sandomierskiej jest OPR-em i jednocześnie placówką bezpośredniego wydawania żywności. W dniach od 20 do 22 marca 2019 roku wydawana będzie, po raz czwarty, żywność w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018 w Punkcie Bezpośredniego wydawania żywności Caritas Diecezji Sandomierskiej na ul. Trześniowskiej 13. Pomoc zostanie udzielona 834 osobom, 324 rodzinom.

Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności – JANÓW LUBELSKI – OPL Parafia pw. Świętego Jana Chrzciciela w Janowie Lubelskim – 14.03.2019 r.

Warsztaty Kulinarne – JANÓW LUBELSKI – OPL Parafia pw. Świętego Jana Chrzciciela w Janowie Lubelskim – 13.03.2019 r.

Warsztaty Dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia – JANÓW LUBELSKI – OPL Parafia pw. Świętego Jana Chrzciciela w Janowie Lubelskim – 12.03.2019 r.

Warsztaty Kulinarne – KLECZANÓW – OPL  Środowiskowy Dom Samopomocy w Kleczanowie – 12.03.2019 r.

Warsztaty Dietetyczne i dotyczące zdrowego żywienia – LIPA – OPL  Ośrodek Pomocy Społecznej w Zaklikowie – 07.03.2019 r.