Realizacja zadania z Funduszu Solidarnościowego w ramach resortowego Programu Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej „Asystent osobisty osoby z niepełnosprawnościami" - edycja 2023

Caritas Diecezji Sandomierskiej pozyskał środki z Funduszu Solidarnościowego na realizację zadania  w ramach resortowego Programu Ministra  Rodziny, Pracy  i Polityki Społecznej

„Asystent osobisty osoby z niepełnosprawnościami” – edycja 2023

Głównym celem programu jest rozpowszechnienie usługi asystenta jako ogólnodostępnego  wsparcia.

Do udziału w programie zapraszamy osoby z trzech województw: świętokrzyskiego,  lubelskiego i podkarpackiego, mieszańców powiatów: sandomierskiego, janowskiego, niżańskiego, tarnobrzeskiego oraz stalowowolskiego; gmin: Sandomierz, Janów lubelskie, Modliborzyce, Tarnobrzeg,  Gorzyce, Bojanów, Rudnik nad Sanem, Krzeszów,  Samborzec, Obrazów, Łoniów i Stalowa Wola.

Osoby objęte wsparciem to:

• dzieci poniżej 16 roku życia z orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji
  • osoby niepełnosprawne  posiadających orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, zgodnie z ustawą z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych albo orzeczenie równoważne do wyżej wymienionego.

Usługa asystenta osoby z niepełnosprawnościami polega w szczególności na:

• wyjściu, powrocie lub dojazdach w wybrane przez uczestnika Programu miejsce (np. dom, praca, placówki oświatowe i szkoleniowe, świątynie, placówki służby zdrowia i rehabilitacyjne, gabinety lekarskie, urzędy, znajomi, rodzina, instytucje finansowe, wydarzenia kulturalne/rozrywkowe/społeczne/ sportowe itp.)
  • zakupach, z zastrzeżeniem aktywnego udziału uczestnika Programu przy ich realizacji,
  • załatwieniu spraw urzędowych,
  • nawiązaniu kontaktu/współpracy z różnego rodzaju organizacjami,
  • korzystaniu z dóbr kultury (tj. muzeum, teatr, kino, galerie sztuki, wystawy itp.),
  • wykonywaniu czynności dnia codziennego – w tym przez dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności – także w zaprowadzeniu i przeprowadzenia ich do lub z placówki oświatowej.

Usługi asystenckie realizowane są z przez osoby posiadające kwalifikacje zgodnie z założeniami Programu.

Uczestnictwo w Programie ułatwi  osobom z niepełnosprawnościami codzienne funkcjonowanie w co w dużej mierze poprawi ich komfort życia.

Termin realizacji zadania od lutego 2023r. do grudnia 2023r.

Ilość miejsc ograniczona!!!

Kontakt tel. 607 302 197 e-mail; seniorwigor@modliborzyce.pl

Załączniki do pobrania TUTAJ

„Asystent osobisty osoby z niepełnosprawnościami” – to duża pomoc dla osób niepełnosprawnych, aby mogły poprawić sobie komfort życia.

Opublikowano: 2023-05-22 10:05:55

Już po raz kolejny Caritas Diecezji Sandomierskiej pomaga 31 osobom niepełnosprawnym w tym czwórce dzieci z trzech województw: świętokrzyskiego, podkarpackiego i lubelskiego.  Uczestnikami w zdecydowanej większości są osoby z niepełnosprawnością w stopniu znacznym ze sprzężeniem i znacznym, które ze względu na swoje dolegliwości chorobowe wymagają pomocy osób trzecich.  Program daje możliwość nie tylko pomocy w czynnościach dnia codziennego, ale przede wszystkim umożliwia poprawę zdrowia poprzez dojazd do lekarza pierwszego kontaktu, specjalistów, na rehabilitację, wykupieniu recept, zrobieniu zakupów. Bardzo ważnym aspektem jest również  uczestnictwo w życiu społecznym, religijnym i kulturalnym.  Ta pomoc jest szczególnie ważna dla osób starszych, samotnych gdzie dotarcie do kościoła czy odwiedzenie grobów najbliższych sprawiało dużo problemów lub było całkowicie niemożliwe.  Również wyjazdy na zakupy lub odwiedzenie znajomych, rodziny lub przyjaciół sprawi, iż osoby niepełnosprawne nie czują się  gorsze, osamotnione, bezradne a z pomocą asystenta mogą w pełni funkcjonować w społeczeństwie. W przypadku naszych najmłodszych uczestników pomoc asystenta to zapewnienie ciągłego rozwoju, rehabilitacji, edukacji tak ważnej, aby nie dopuścić do pogłębienia się niepełnosprawności.

Realizacja zadania jest możliwa dzięki dofinansowaniu z Funduszu Solidarnościowego Ministra Rodziny i Polityki Społecznej.