SPM INDYWIDUALNE ZAJĘCIA USPRAWNIAJĄCE | ETAP I

Głównym celem usprawniania ruchowego jest przywrócenie maksymalnie możliwej sprawności fizycznej i komfortu życia Beneficjenta, przeciwdziałanie stwierdzonym wadom postawy i wyrównywanie odchyleń fizjologicznych, jak również dbanie o utrzymanie prawidłowej postawy ciała. Ruch wywiera wpływ zarówno na ćwiczoną część ciała, jak i na cały organizm ludzki, a zwłaszcza na organizm w okresie rozwoju. Głównie dzięki zdobywaniu coraz to nowych doświadczeń i bardziej złożonych umiejętności ruchowych możliwy jest rozwój psychiczny dziecka. Wzajemny wpływ tych dwóch elementów na siebie jest tak duży, że w najwcześniejszym okresie życia trudno je rozpatrywać oddzielnie i zawsze ocenia się je łącznie, jako psychoruchowy rozwój dziecka. Odpowiednio dobrany zestaw ćwiczeń zwiększa nie tylko zakres ruchów w stawach, wzmacnia siłę mięśni i podnosi sprawność ogólną, ale może również przyczynić się do rozwoju umysłowego, zwiększenia samodzielności i umiejętności niezbędnych w życiu. Działania dążą do uzyskania optymalnych efektów, czyli maksymalnie możliwej sprawności fizycznej, co przekłada się na jakość życia.

SPM Zajęcia indywidualne ruchowe #4 / Etap I

Opublikowano: 2023-10-23 17:45:58

Luty był miesiącem, w którym beneficjenci na różne sposoby wpływali na poprawę swojej sprawności ogólnej. Wykonywali oni ćwiczenia oddechowe w celu wzmocnienia układu oddechowego, dotlenienia organizmu a także wyciszenia i polepszenia własnego samopoczucia. Ponadto uczestnicy programu umacniali wiarę w swoje siły w lubianych grach i zabawach rzutowych. Pozwoliło to także na pracę nad koordynacją wzrokowo-ruchową i polepszyło koncentrację tak potrzebną nie tylko w czasie rywalizacji sportowej.

SPM Zajęcia indywidualne ruchowe #3 / Etap I

Opublikowano: 2023-01-31 20:53:07

Pierwsze spotkania podczas indywidualnych zajęć  usprawniających miały na celu zapoznać beneficjentów projektu z przepisami bezpieczeństwa w salach i w terenie, gdzie będą odbywały się zajęcia. Uczestnicy poprzez różne zabawy i gry sportowe robili rozeznanie w schemacie najbliższego otoczenia, jak również w zakresie własnego ciała. Było to niezbędne ze względu na wykorzystanie i doskonalenie tej wiedzy na kolejnych zajęciach. Największą trudność sprawiło beneficjentom zrozumienie co to jest tętno i dlaczego trzeba je umieć zmierzyć i kontrolować, wiedza ta będzie systematycznie utrwalana.

SPM Indywidualne zajęcia usprawniające #2 / Etap I

Opublikowano: 2023-01-31 20:32:11

Podczas zajęć październikowych wykonywane były ćwiczenia i zabawy orientacyjno-porządkowe, różnego rodzaju zbiórki i ustawienia ćwiczących, odnalezienie właściwego miejsca na sali, jak również przyjęcie odpowiedniej pozycji i kierunku. Poprawialiśmy reakcję na sygnały słuchowe i wzrokowe beneficjentów. Zajęcia te były także czasem na rozciągnięcie mięśni przykurczonych oraz wzmocnienie dużych partii mięśniowych z wykorzystaniem naturalnych przeszkód i sprzętów, które na co dzień widzimy i wykorzystujemy w życiu. Mogliśmy także wprowadzić krótkie elementy medytacji i rozluźnienia zaczynając powolne zaznajamianie się z jogą.