Powrót Stworzeni do godnego życia...

Caritas Diecezji Sandomierskiej w ramach zadania publicznego z zakresu Działalności na rzecz osób niepełnosprawnych: Działania na rzecz integracji społecznej oraz aktywizacji osób z niepełnosprawnościami realizuje projekt pn. „Stworzeni do godnego życia – zmniejszenie zjawiska wykluczenia społecznego i dyskryminacji wśród osób z niepełnosprawnością”, dofinansowany przez Samorząd Województwa Świętokrzyskiego w 2021 r.

„Stworzeni do godnego życia – zmniejszenie zjawiska wykluczenia społecznego i dyskryminacji wśród osób z niepełnosprawnością” to zadanie publiczne, którego celem jest aktywizowanie osób z niepełnosprawnościami, zmniejszenie zjawiska wykluczenia społecznego i dyskryminacji wśród osób z niepełnosprawnością intelektualną i autyzmem. Beneficjentami projektu jest trzydziestu uczniów Ośrodka Rehabilitacyjno–Edukacyjnego „Radość Życia” w Sandomierzu w wieku od 13 do 18 lat. Działania konceptu polegają na przeprowadzeniu szeregu zajęć indywidualnych i grupowych, służących kształtowaniu pozytywnego wizerunku osób niepełnosprawnych. W ramach założonego programu odbywają się zajęcia rewalidacyjno-wychowawcze prowadzone m. in. metodą harcerską, zajęcia promujące zdrowie i aktywność fizyczną, edukacja kulturalna – „Jesteśmy odbiorcami i twórcami dóbr kultury”, trening umiejętności społecznych oraz mieszkanie treningowe.

W miniony czwartek (16 września br.) odbyło się integracyjno-plenerowe spotkanie wszystkich uczestników konceptu, które było znakomitą okazją do wspólnego zapoznania się oraz nawiązania współpracy poprzez gry i zabawy. Podopieczni projektu zrealizowali założone cele programu podczas, którego mieli okazję poczuć ducha harcerskiej przygody oraz bliżej zapoznać się z historią Sandomierza i jego najważniejszymi zabytkami.