To kolejna akcja przeprowadzona przez Parafialne Koła Caritas na rzecz najuboższych.

W miniony piątek i sobotę (1-2 października br.) w Janowie Lubelskim odbyła się zbiórka żywności w ramach akcji „Tak. Pomagam” organizowanej przez parafię pw. św. Jana Chrzciciela. Do akcji przyłączyło się 96 wolontariuszy, którzy zbierali żywność o przedłużonym terminie przydatności do spożycia, ofiarowaną przez klientów robiących zakupy w sieci marketów „Biedronka”. Akcję zbiórki żywności poprowadziły siostry ze Zgromadzenia Opatrzności Bożej posługujące w parafii, księża wikariusze oraz młodzież, która bardzo chętnie się w nią włączyła. Młodzi ochotnicy pełnili posługę nie tylko jako wolontariusze, ale także uczestniczyli w segregacji żywności, która zostanie rozdysponowana dla najbardziej potrzebujących i osób ubogich rodzin z parafii Świętego Jana ChrzcicielaPodczas zbiórki zebrano ponad 850 kilogramów żywności w tym: makarony, kasze, mąka, konserwy, cukier, oliwa oraz wiele innych produktów, które trafią do najbardziej potrzebujących osób.