Opatowska 10, Sandomierz sandomierz@caritas.pl (+48) 15 644 55 86

Caritas Diecezji Sandomierskiej

Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.

Powrót Praca urzeczywistnieniem siebie” – wejście osób niepełnosprawnych z terenu województwa świętokrzyskiego, podkarpackiego i lubelskiego na rynek pracy


Nazwa zadania publicznego:

„Praca urzeczywistnieniem siebie” – wejście osób niepełnosprawnych z terenu województwa świętokrzyskiego, podkarpackiego i lubelskiego na rynek pracy.

Dofinansowanie:

526 054,82 zł, co stanowi blisko 95 % dotacji przekazanej przez Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

Cel realizacji zadania:

Ułatwienie 80 osobom niepełnosprawnym intelektualnie, z chorobami psychicznymi, z niepełnosprawnością sprzężoną i innymi przyczynami niepełnosprawności wejście na rynek pracy w woj.: świętokrzyskim, podkarpackim i lubelskim, w tym do podjęcia zatrudnienia. Cel ten będzie realizowany przez 2 cele szczegółowe: nabycie kompetencji społecznych i zawodowych poprzez uczestnictwo w zajęciach z zakresu umiejętności społecznych i zawodowych oraz zwiększenie stopnia samodzielności w wykonywaniu czynności zawodowych poprzez usługi osoby wspierającej (asystenta pracy).

Działania:

  1. Zespół Aktywności Społecznej – celem wsparcia jest: zwiększenie umiejętności komunikowania się z innymi osobami, zdobycie wiedzy i umiejętności dot. zachowywania się zgodnie z przyjętymi normami społecznymi, zdobycie wiedzy na temat funkcjonowania ról społecznych, swojego miejsca w rodzinie, społeczności lokalnej, a także na rynku pracy. Zajęcia grupowe dla osób niepełnosprawnych.
  2. Środowiskowe Grupy Wsparcia – celem środowiskowych grup wsparcia jest poprawa samopoczucia psychicznego u najbliższych osób z otoczenia grupy docelowej projektu oraz samych uczestników, możliwość podzielenia się doświadczeniem osobistym uczestników projektu i członków ich rodzin. Ponadto ŚGW przyczynią się do: poprawy umiejętności wypowiadania się, wyrażania swoich uczuć i emocji, rozumienia stanowiska innej osoby, argumentowania. Zajęcia grupowe dla osób niepełnosprawnych oraz członków ich rodzin.
  3. Doradztwo zawodowe – celem jest przygotowanie osób niepełnosprawnych do roli pracownika, czyli wiedzy i umiejętności dotyczących zachowywania się zgodnie z przyjętymi normami społecznymi, zdobycie wiedzy na temat potrzeby zatrudnienia, wartości ekonomicznej pracy, o relacjach w środowisku pracy, o obowiązkach wynikających z podjęcia pracy oraz o uprawnieniach dla osób niepełnosprawnych podejmujących zatrudnienie. Zajęcia grupowe dla osób niepełnosprawnych.
  4. Przygotowanie i wdrożenie indywidualnego planu drogi życiowej i zawodowej – zajęcia mające na celu określenie indywidualnego planu drogi życiowej i zawodowej oraz jego wdrożenie. Są to spotkania – zajęcia indywidualne z doradcą zawodowym.
  5. Kursy zawodowe:
  • Kurs cukiernik i piekarz Celem kursu jest nabycie przez osoby niepełnosprawne umiejętności zawodowych cukiernika i piekarza – stanowiska pomocnicze. Uczestnicy kursu zdobędą umiejętności m.in.: CUKIERNIK: pomocniczych czynności przy sporządzaniu ciast, kremów, mas i innych wyrobów ciastkarskich; montaż dekoracji i wykańczania wyrobów ciastkarskich; przygotowania deserów cukierniczych a także magazynowania i oceny surowców, przechowywania i ekspedycji wyrobów cukierniczych oraz obsługi maszyn, urządzeń i sprzętu. PIEKARZ: sposoby przygotowywania surowców do produkcji, oceny organoleptycznej wyrobów piekarniczych, pomocniczych czynności wykonywanych przy sporządzaniu ciast, ręcznego dzielenia i kształtowania ciasta na podstawowe asortymenty pieczywa, magazynowania pieczywa i przygotowania go do ekspozycji.
  • Kurs kulinarny Celem kursu jest nabycie przez osoby niepełnosprawne umiejętności zawodowych na stanowiskach pomocniczych w gastronomii – pomocnik kucharza. Uczestnicy kursu zdobędą umiejętności m.in.: oceny jakości surowców gastronomicznych; przygotowania i obróbki wstępnej surowców; przygotowania półproduktów; obróbki cieplnej; chłodzenia i zamrażania; przygotowywania niektórych posiłków, dbania o czystość zakładu gastronomicznego, rozróżnienie i nazywanie sprzętu i maszyn oraz ich obsługa (pod nadzorem), itp.

     6. Staże 4-ro miesięczne dla każdego z uczestników, płatne. Celem kursów i staży jest zatrudnienie 16 osób niepełnosprawnych (na każdym etapie realizacji   
          projektu) na okres co najmniej 3 miesięcy.

Termin realizacji:

01.04.2016 r. – 31.03.2017 r.