Powrót Święto Niepodległości

"Twoja Ojczyzna"

Wierszem pani Małgorzaty Jackowskiej pt.: "Twoja Ojczyzna" rozpoczęliśmy obchody Święta Niepodległości.

Narodowe Święto Niepodległości – święto państwowe w Polsce obchodzone jest corocznie w dniu 11 listopada dla upamiętnienia odzyskania niepodległości przez Polskę w 1918 roku . Narodowe Święto Niepodległości w Polsce obchodzone jest bardzo uroczyście.

W naszym Ośrodku także ,,Pamięć historii żyje w nas‘’. W tygodniu poprzedzającym Narodowe Święto odbywały się zajęcia edukacyjne w klasach poświęcone odzyskaniu przez Polskę niepodległości, powrotu na mapę Europy i świata, bohaterach tych czasów - naszych rodakach, którzy zapłacili najwyższą cenę oddając za swoja Ojczyznę życie. Nasi uczniowie z okazji 103 rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości przedstawili piękny i wzruszający program poetycko – muzyczny upamiętniający to ważne wydarzenie historyczne. Była to nietypowa lekcja historii przedstawiająca listopadowe wydarzenia, śpiew piosenek patriotycznych oraz wierszy. Z uwagi na pandemię koronawirusa była to wirtualna prezentacja.

Najwybitniejszy Polak – Jan Paweł II określił, że patriotyzm to umiłowanie do tego, co ojczyste: umiłowanie historii, tradycji, języka oraz krajobrazu ojczystego. Udział uczniów w obchodach święta niepodległości to wspaniała okazja aby uczyć ich miłości do Ojczyzny, dumy z bycia Polakiem oraz poznania historii naszego kraju, symboli narodowych.

Ojczyzna to także nasz hymn narodowy, symbol niepodległości! W ramach obchodów Narodowego Święta Niepodległości nasz Ośrodek wziął udział w kolejnej edycji akcji MEN „Szkoła do hymnu”. Punktualnie o godz. 11:11 cała społeczność szkolna uroczyście odśpiewała „Mazurka Dąbrowskiego”.

„Wychowanie młodego pokolenia w duchu miłości do dziejów ojczystych ma olbrzymie znaczenie dla przyszłości narodów”.

Słowami kardynała Stefana Wyszyńskiego zapraszamy na nietypową lekcję historii w naszym Ośrodku podczas której upamiętniamy wydarzenia oraz bohaterów z okresu walki o niepodległość, a także kształtujemy postawy patriotyczne, pielęgnujemy polskie tradycje oraz uczymy szacunku i miłości do Ojczyzny.

Nietypowa lekcja historii