Powrót POMOC RZECZOWA / Solidarni z Ukrainą

Dramatyczna sytuacja jaka panuje u naszych wschodnich sąsiadów na Ukrainie, niesie za sobą szereg wyzwań, problemów oraz napięć zarówno na terytorium okupowanego przez rosyjskiego wroga, suwerennego państwa jak również w naszym regionie. Pośród tych negatywnych wydarzeń jest ludność, która potrzebuje pomocy i ochrony oraz konkretnego wsparcia w naszym kraju.

Caritas Diecezji Sandomierskiej również przyłącza się do akcji „Solidarni z Ukrainą” wspierając wszystkich potrzebujących - przybyłych z Ukrainy nie tylko modlitwą ale i czynem. W związku z powyższym zwracamy się do Wszystkich Ludzi dobrej woli, wrażliwego i otwartego serca o konkretną pomoc.

Wśród najbardziej potrzebnych rzeczy, które będą przekazane uchodźcom znajdują się:

• żywność o przedłużonym terminie ważności
  • woda mineralna niegazowana, soki, kawa, herbata
  • artykuły dla dzieci i niemowląt (min. mleko modyfikowane w proszku, chusteczki nawilżane, pampersy, środki pielęgnacyjne, słodycze wysokokaloryczne)
  • środki czystości (proszki, kapsułki, płyny do prania i płukania, płyny i kapsułki do mycia naczyń, płyny do różnych powierzchni użytkowych, itp.)
  • środki higieniczne dla dzieci i dorosłych
  • kosmetyki dla dzieci i dorosłych
  • środki medyczne i higieniczne

Nowe:

• koce
  • śpiwory
  • poduszki
  • kołdry
  • pościel
  • ręczniki
  • materace
  • zastawy kuchenne: sztućce, talerze, szklanki itp.

Ponadto NOWE pralki automatyczne, drobny sprzęt RTV / AGD (lampki nocne/biurowe, żarówki elektryczne/ledowe, czajniki elektryczne, żelazka, suszarki do włosów, suszarki do suszenia ubrań i bielizny, deski do prasowania itp.)

Zbiórkę przeprowadzamy w punktach:

Caritas Diecezji Sandomierskiej w Sandomierzu przy ul. Opatowskiej 10 i ul. Trześniowskiej 13 (przy hurtowych ilościach artykułów i rzeczy) w godzinach od 7:00 - 15:00 oraz w Kościele św. Ducha przy ołtarzu Matki Bożej.

Centrum Caritas w Rudniku nad Sanem przy ul. Rzeszowskiej 35, w godzinach od 7:00 - 15:00

Poza tym dla wszystkich osób podróżnych z Ukrainy wydajemy gorące posiłki w Jadłodajni Zakładu Aktywności Zawodowej przy ul. Trześniowskiej 13A w Sandomierzu w godzinach 12:00 - 14:30

W imieniu Wszystkich obdarowanych dziękujemy za wszelkie wyrazy pomocy i solidarności, zaangażowanie w zorganizowanie zbiórki oraz przekazaną pomoc. Zapewniamy Wszystkich Darczyńców o rzetelnym i sumiennym wykorzystaniu przekazanych darów serca, zawierzając Wszystkich Was w modlitwie Matce Najświętszej i Duchowi Świętemu. Bóg zapłać.

Dyrektor Caritas Diecezji Sandomierskiej
Ks. Bogusław Pitucha