Powrót Czas Miłosierdzia

Informacja dotycząca działań

w okresie Wielkiego Postu 2022

Osoby, które chcą włączyć się w pomoc
darczyńcy, wolontariusze, SKC, PZC

Początek marca 2022 roku to jednocześnie czas rozpoczęcia w Kościele Katolickim okresu liturgicznego jakim jest Wielki Post. Pierwszym jego dniem jest Środa Popielcowa (02.03.2022 r.). W tym dniu zwyczajowo we wszystkich kościołach księża błogosławią oraz posypują głowy wiernych popiołem, wypowiadając wtedy słowa: „Nawracajcie się i wierzcie w Ewangelię”, lub „Pamiętaj, że jesteś prochem i w proch się obrócisz”. Okres Wielkiego Postu to czas refleksji i dzielenia się z innymi osobami. To moment w codzienności na zatrzymanie się i zastanowienia się nad naszą duchowością, relacją z Bogiem i drugim człowiekiem. Nie jest to jednak czas bezczynności.

Caritas Diecezji Sandomierskiej w okresie Wielkiego Postu i następującego po nim Tygodnia Miłosierdzia będzie prowadziła szereg działań na rzecz osób potrzebujących pomocy duchowej i materialnej.

Pierwszą akcję charytatywną jest – „Jałmużna Wielkopostna”. W tym roku hasłem przewodnim „Jałmużny Wielkopostnej” są słowa „Czas Miłosierdzia”. W ramach tej akcji w Diecezji Sandomierskiej odbędą się następujące wydarzenia:

• Skarbonki „Czas Miłosierdzia” – w ilości 10 000 sztuk trafiły już do wszystkich parafii w diecezji; skarbonki są rozdawane wiernym za pośrednictwem Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas; przez okres Wielkiego Postu trafiają do nich dary finansowe; zbiórka do skarbonek rozpoczyna się w dniu 2 marca 2022 roku, a kończy w Niedzielę Palmową 10 kwietnia 2022 roku; darowizny uzbierane w parafiach Diecezji Sandomierskiej w ramach skarbonek w 2022 roku są przeznaczone na długotrwałą rehabilitację dla czteromiesięcznej dziewczynki Igi Kaczmarczyk z Opatowa chorej na SMA – rdzeniowy zanik mięśni.
  • Baranki Wielkanocne z białej czekolady – w bieżącym roku rozprowadzono 41 000 sztuk baranków; cena jednej sztuki to 8 zł (6 zł dla Caritas Diecezjalnej + 2 zł zostaje w parafii); Baranki Caritas to tradycyjny element wielkanocnego stołu, który symbolizuje dar dla bliźniego.

Drugą akcją organizowaną w okresie wielkiego Postu jest XX (Wielkanocna) Ogólnopolska Zbiorka Żywności Caritas „TAK, POMAGAM!” w dniach:

• 25 marca 2022 roku – piątek w godzinach od 16.00 do 20.00;
  • 26 marca 2022 roku – sobota w godzinach od 9.00 do 14.00.

Zbierana będzie żywność z długim terminem przydatności do spożycia i łatwa w przechowywaniu, typu: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy mięsne i rybne, dżemy, przetwory warzywne i owocowe, herbata, kakao, słodycze, itp. Zbiórka zostanie przeprowadzona do koszy sklepowych oznakowanych odpowiednimi plakatami Caritas Diecezji Sandomierskiej w wybranych sklepach znajdujących się na obszarze Diecezji Sandomierskiej. Ze względu na sytuację związaną z wirusem COVID-19 w zbiórce wezmą udział Wolontariusze ze Szkolnych Kół Caritas, których Rodzice lub Opiekunowie prawni wyrażą specjalną zgodę oraz Wolontariusze z Parafialnych Zespołów Caritas – którzy wyrażą stosowną zgodę. Wolontariusze będą dyżurować przy koszach sklepowych, w maseczkach, wyposażeni w żele antybakteryjne, w odpowiedniej odległości od przekazujących dary.

Następnie Wolontariusze odbiorą żywność zebraną do koszy sklepowych, posegregują ją i policzą. Z zebranych produktów spożywczych zostaną przygotowane paczki, które będą przekazane najuboższym rodzinom oraz osobom samotnym z terenu Diecezji Sandomierskiej zwracającym się z prośbą o pomoc do Caritas Diecezji Sandomierskiej.

Osoby Potrzebujące Pomocy Żywnościowej

Składanie podań w Biurze Caritas jest możliwe do dnia 1 kwietnia 2022 r. Wydawanie paczek odbędzie się w dniach 7 i 8 kwietnia 2022 roku.

Trzecim działaniem w czasie Wielkiego Postu będzie wydawanie paczek z produktami spożywczymi w ramach Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej 2014-2020 – Podprogram 2021 – jest to I tura. Będzie ono miało miejsce w dniach od 21 marca do 8 kwietnia 2022 roku, w Punkcie Wydawania znajdującym się na ul. Trześniowskiej 13, 27-600 Sandomierz, w godzinach od 8.00 do 14.00. Po odbiór żywności zgłaszają się osoby, które złożyły w Biurze Caritas Skierowania – Załącznik nr 5 z Ośrodka pomocy Społecznej. W ramach tej paczki będą wydawane: groszek z marchewką, powidła śliwkowe, szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, filet z makreli w oleju, koncentrat pomidorowy.

Do grona działań prowadzonych w okresie Wielkiego Postu przez Caritas Diecezji Sandomierskiej naleć będą również: kosze dla 7 placówek pomocowych z produktami spożywczymi potrzebnymi do przygotowania śniadania wielkanocnego oraz symboliczne śniadanie wielkanocne w Wielką Sobotę.

Zapraszamy do aktywnego wzięcia udziału we wszelkich akcjach i inicjatywach prowadzonych przez Caritas Diecezji Sandomierskiej. Każda nawet najmniejsza pomoc do cegiełka w budowaniu dobra.