Powrót Wyjątkowa wycieczka z Sandomierza do Kazimierza Dolnego

W dniu dzisiejszym Dzieci z Domu Dziecka z Pionierska koło Mariupola w Ukrainie, które przebywają w jednym z ośrodków Caritas wybrały się na dwudniową wycieczkę do Kazimierza Dolnego.

Wczesnym rankiem na Bulwar Sandomierski autokar przywiózł 35 dzieci wraz z opiekunami. To tam nastąpiła zbiórka oraz przydział grup do sterników, każdy został zapoznany z zasadami bezpieczeństwa panującymi na łodziach oraz programem wycieczki.

Następnie Dyrektor Caritas Diecezji Sandomierskiej ks. Bogusław Pitucha odprawił wspólną modlitwę i życzył naszym podopiecznym udanej pogody, szczególnie ze względu na niekorzystne alerty pogodowe.

Grupki dzieci założyły kapoki i wyruszyły na być może przygodę życia.

Wyprawa ta jest niespotykana, ponieważ odbędzie się drogą wodną – Wisłą z Sandomierza aż do Kazimierza Dolnego. Cała droga do miejsca docelowego liczy 90 km i będzie podzielona na dwa etapy. Jest to swego rodzaju obóz survivalowy – połączony z ogniskiem, spaniem pod namiotami, nauką zachowania w terenie oraz pozostawiania po sobie jedynie popiołu z ogniska. Doświadczeni sternicy będą czuwać nad bezpieczeństwem wszystkich uczestników.

Inicjatorem tego pomysłu i osobą, która doprowadziła go do skutku jest Pan Robert Bąk- Łowczy Okręgowy Polskiego Związku Łowieckiego Zarządu Okręgowego w Tarnobrzegu, który znalazł sponsorów tego kosztownego przedsięwzięcia. Dziękujemy za dobroć serca Darczyńców, dzięki nim dzieci będą mogły zapoznać się z kolejną częścią Polski, poznać jej historię, przepłynąć Królową Rzek-Wisłą z Sandomierza aż do Kazimierza Dolnego. Bóg zapłać Panu Robertowi, jego determinacji w realizacji celu oraz wszystkim Darczyńcom.

A dzieciom i ich opiekunom życzymy udanej wycieczki!

Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją oraz reportażem STV.INFO