Powrót Wycieczka do Krakowa - ostatnia wycieczka osób z Ukrainy w związku z realizacją projektu pn. ,,Przywrócić nadzieję"

Kraków- piękne miasto

W sobotę ostatnia grupa cudzoziemców z Ukrainy zwiedziła piękne miasto Kraków. Ogółem na wycieczkę wybrało się 150 osób, wśród nich były rodziny z dziećmi, młodzież i osoby starsze.  Dla każdej z grup, których było cztery, przewodnik dobrał odpowiednią trasę, aby była atrakcyjna, przyjemna i dostosowana do możliwości ruchowej. Pierwsze trzy wyjazdy odbyły się pod koniec sierpnia, zgodnie z harmonogramem, zaś na prośbę uczestników zadania, którzy nie mogli pojechać w zaplanowanym terminie, zorganizowaliśmy ostatni  wyjazd na początku października. Celem wyjazdów było zwiedzenie miasta Krakowa- magicznego miejsca, bogatego historycznie.  Smocza Jama i spotkanie ze Smokiem wawelskim było dla naszych najmłodszych uczestników niewątpliwie jedną z ciekawszych atrakcji, ale nie jedyną.  Zwiedzanie Katedry, w podziemiach której znajdują się Groby Królewskie oraz bohaterów narodowych naszego kraju m.in Pary Prezydenckiej RP a pokonując 70 schodków zobaczyć można najsłynniejszy w Polsce dzwon - Dzwon Zygmunt. Jak głosi legenda, każdy kto pierwszy raz zobaczy dzwon, dotknie go lewą ręką i pomyśli życzenie, to w ciągu roku ono się spełni. Każdy miał jakieś życzenie, które chciał aby się spełniło, więc kolejka do dzwonu była naprawdę długa. Rynek Główny - historyczne centrum Krakowa na którym spędziliśmy wiele czasu, bo i wiele można było tu zobaczyć. Najsłynniejszy krakowski Kościół i ołtarz Wita Stwosza, sukiennice handlowe, pomnik Adama Mickiewicza i wiele innych ciekawych atrakcji. Po zwiedzaniu, dla zregenerowania sił zamówiony był pyszny obiad, po którym był czas wolny na zakup pamiątek i indywidualne spacery.  Podczas każdego z wyjazdów była piękna, słoneczna pogoda co  w dużej mierze wpłynęło na zadowolenie naszych uczestników.  A w drodze powrotnej po całym dniu zwiedzania w autokarze panowała cisza, a najmłodsi smacznie spali.

Realizacja projektu pn.” Przywrócić nadzieję” finansowany jest ze środków rezerw Funduszu Pracy, przekazanych przez Minerstwo Rodziny i Polityki Społecznej  na realizację konkursu „ Razem możemy więcej”- Pierwsza Edycja Programu Aktywizującego dla Cudzoziemców na lata 2022-2023, w ramach Resortowego Programu Aktywizującego dla Cudzoziemców na lata 2022-2025