Powrót Andrzejki niezwykły czas

Poznanie tradycji i obrzędów świąt i wydarzeń obchodzonych  w Polsce  było wspaniałą okazją do spotkania uchodźców z Ukrainy. Tym razem były to Andrzejki a wiec wróżby, przepowiednie, zabawa, wspólnie spędzony czas. Aby podczas spotkania było więcej emocji i odpowiedni klimat, każda z osób poproszona była o przebranie się.  Andrzejki to nie tylko czas wróżb ale to także ostatnia zabawa przez zbliżającym się adwentem.  Dlatego tez animatorzy i osoby zaangażowane w przegotowanie zabawy dołożyły wszelkich starań aby ten wieczór upłyną bardzo miło. Oprócz zabawy na parkiecie, na uczestników zwłaszcza tych najmłodszych przygotowane były konkursy i rozgrywki. W wieczorze pełnym czarów, wspólnej zabawy, pysznym poczęstunku, wszyscy bawili się znakomicie, zwłaszcza  dzieci, które maja duże poczucie humoru i niespożytą  energię. To także chwile gdzie dorośli choć na krótki moment mogą zapomnieć o trwającej wojnie w ich kraju. Jest to bardzo potrzebne aby mieć siłę, wiarę i nadzieję, że wojna szybko się skończy i będą mogli powrócić do swojego ukochanego domu.

Andrzejki to magiczny czas, kiedy każdy z nas może sprawdzić, czy spełnią się jego najskrytsze marzenia. Możemy się tylko domyśleć jakie największe marzenia były naszych cudzoziemców z Ukrainy. Spotkanie andrzejkowe  upłynęło w miłej atmosferze i z pewnością wszyscy uczestnicy zabawy długo będą mile wspominać ten niezwykły, pełen magii wieczór.

W dalszym ciągu odbywają się zajęcia wikliniarskie, kulinarne oraz kursy z języka polskiego jak również można uzyskać pomoc prawną i psychologiczną tak potrzebną w obecnej trudnej sytuacji.  Kolejnym wydarzeniem będzie spotkanie Bożenarodzeniowe a wiec Wigilia.

Całość zadania dofinansowana jest z Rezerw Funduszu Pracy- Ministra Rodziny i Polityki Społecznej.