Powrót Zajęcia kulinarne

W tym roku młodzież biorąca udział w „Warsztatach Kulinarnych”  odbywa podróż  po Kuchni Regionalnej. Na kulinarnej mapie naszego kraju znajdują się  dania , które na stałe wpisały się do kanonu kuchni polskiej np. te bardziej znane jak: pierogi, bigos, gołąbki, żur oraz te mniej znane jak: grycoki, chapcie lasowiackie czy fuczki bieszczackie.I tak od września do listopada na zajęciach kulinarnych uczestnicy projektu  poznawali smaki kuchni staropolskiej, kuchni podhalańskiej, świętokrzyskiej, podlaskiej,  mazowieckiej, kujawsko-pomorskiej, kaszubskiej i wielkopolskiej przygotowując min. następujące dania: knedle ze śliwkami, żur staropolski, kasza gryczana z sosem grzybowym, kwaśnicę, cebulaki, moskole góralskie,pampuchy drożdżowe, rogale świętomarcińskie, fuczki bieszczadzkie. Na zajęcia z kuchni świętokrzyskiej zaproszono panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Dwikóz, które przybliżyły naszą kuchnię regionalną i wspólnie z młodzieżą przygotowały pierogi na słodko. Kuchnia regionalna to również poznawanie przez młodzież produktów regionalnych, wytwarzanych według starych receptur, charakteryzujących się wyjątkowym smakiem i aromatem. W ramach projektu zorganizowano wycieczkę do serowni „Sery sandomierskie od Dziedzica” w Drygulcu. Uczestnicy projektu zwiedzili serownię oraz degustowali słynne sandomierskie sery „Krzemień pasiasty” i „Zawisza czarny”. Spotkali się również z właścicielem i poznali historię powstania serowni. W miesiącu grudniu podczas warsztatów kulinarnych młodzież poznawała  potrawy wigilijne charakterystyczne dla kuchni regionalnych np.: zupa grzybowa z kaszą jaglaną, pierogi „grycoki”, kulebiak , śledzie po kaszubsku oraz słynne pierniczki toruńskie.