Trening Umiejętności Społecznych ukierunkowany jest na  nabywanie przez uczestników efektywnych sposobów funkcjonowania społecznego. Kształtowane są podstawowe kompetencje społeczne, tj. umiejętność słuchania, czekania, naśladowania ruchów, współdziałania w grupie. Ponadto w ramach prowadzonych zajęć, uczestnicy projektu „Rehabilitacja 25+” nabywają umiejętności rozpoznawania i nazywania emocji, radzenia sobie w sytuacjach trudnych, rozwijane są kompetencje komunikacyjne. Trening Umiejętności Społecznych stwarza możliwość nawiązywania relacji interpersonalnych, rozwijania samodzielności i zaradności w życiu codziennym. Celem zajęć jest również wdrażanie do właściwego zachowania i radzenia sobie w miejscach użyteczności publicznej (sklep, restauracja, urząd, kino itd.). Trening Umiejętności Społecznych odbywa się w formie zajęć grupowych, z wykorzystaniem metod słownych, oglądowych oraz aktywizujących.