Powrót Zajęcia psychologiczne

Zajęcia psychologiczne w projekcie „Rehabilitacja 25+” – zarówno indywidualne, jak i grupowe - polegają na stymulowaniu rozwoju psychicznego naszych uczestników poprzez ćwiczenia funkcji poznawczych, percepcyjnych, emocjonalnych oraz interpersonalnych, w tym także w zakresie podnoszenia sprawności samoobsługowych, samodzielności, poczucia sprawstwa m.in. dzięki wykorzystywanej technice planów na samodzielną aktywność,wspierania rozwoju społecznego czy eliminowania zachowań niepożądanych poprzez wygaszanie i wdrażanie procedur proaktywnych. Podczas zajęć nieustannie wykorzystywane są sytuacje prowadzące do rozwoju społecznego i emocjonalnego. Psycholog kładzie nacisk na doskonalenie umiejętności radzenia sobie w trudnych sytuacjach, jak również przyswajanie norm i zasad powszechnie obowiązujących w grupie projektowej i w społeczeństwie.