Powrót Wycieczka edukacyjno-przyrodnicza do Janowa Lubelskiego

We wtorek 25.10.2022r. uczniowie Szkoły Podstawowej, PDP oraz wychowankowie przedszkola, wzięli udział w wycieczce edukacyjno-przyrodniczej do Janowa Lubelskiego.

W programie spacer z leśnikiem po arboretum leśnym, wystawa przyrodnicza w Ośrodku Edukacji Ekologicznej Lasy Janowskie oraz wspólne grzybobranie. Ta wycieczka – to obserwacja naturalnego środowiska życia roślin i zwierząt. Uczniowie mieli okazję podziwiać poszczególne gatunki drzew, poznawały przyrodę patrząc, słuchając i dotykając. Obserwowały las, który kryje w sobie wiele ciekawych tajemnic. Poznały różnorodność szaty roślinnej lasu: drzewa iglaste i liściaste, krzewy, mchy i runo leśne oraz grzyby. Las jest najlepszą i najlepiej wyposażoną pracownią edukacyjną w naturalne pomoce dydaktyczne. Oprócz walorów edukacyjnych, zapewniają intensywne doznania sensoryczne oraz kontakt z przyrodą .

Zapraszamy do fotorelacji.