Powrót Narodowe Święto Niepodległości

„Naród, który traci pamięć przestaje być Narodem – staje się jedynie zbiorem ludzi, czasowo zajmujących dane terytorium”. Józef Piłsudski

Narodowe Święto Niepodległości, to dla Polaków najważniejsza uroczystość państwowa. 11 listopada 1918 roku, po 123 latach zaborów – niewoli naznaczonej walką, cierpieniem i wysiłkiem wielu pokoleń Polaków – nasz kraj odzyskał wolność. Z okazji tak ważnej dla nas rocznicy, uczniowie Ośrodka przedstawili bardzo piękną i niezwykle wzruszającą akademię. Słowa pieśni, recytacje patriotycznych wierszy oraz inscenizacja przybliżyły nam, w sposób bardzo wymowny, tragedię i ból Polaków, towarzyszący utracie niepodległej Ojczyzny oraz wzruszenie po odzyskaniu upragnionej wolności .

Dziś mamy to szczęście dorastać w wolnym kraju. Pamiętajmy jednak o tym, że naszym przodkom winniśmy pamięć, a ojczyźnie miłość. Bądźmy dumni z tego, że jesteśmy Polakami!

11. dzień listopada pachnie rogalami św. Marcina. Nie mogło zabraknąć tych smakołyków również w naszej szkole.