Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.
W ramach Projektu” Rehabilitacja 25 plus” uczestnicy Akademii Kulinarnej poznawali smaki polskiej kuchni i przygotowywali potrawy według starych przepisów kuchni regionalnej. Zapoznali się z mapą kulinarną naszego kraju i wspólnie odkrywali potrawy i składniki charakterystyczne dla Podhala, Wielkopolski, Pomorza, Podlasia , Śląska i Lubelszczyzny. Nie zabrakło również przepisów na potrawy z naszego regionu Świętokrzyskiego, takie jak: grycoki, chapcie lasowiackie, proziaki, zalewajka świętokrzyska, babka ziemniaczana czy pierogi na słodko.Do przygotowania dań uczestnicy Akademii Kulinarnej używali surowców, warzyw i ziół stosowanych w kuchni staropolskiej i regionalnej. Mieli również okazję do wspólnego gotowania z Kołem Gospodyń Wiejskich z Dwikóz oraz z Szefem kuchni Restauracji „Pod Ciżemką”.