Powrót Historyczna procesja z relikwiami bł. Wincentego Kadłubka- uczczenie 800. rocznicy Jego śmierci w Sandomierzu.

W dniu dzisiejszym przedstawiciele Caritas Diecezji Sandomierskiej na czele z Księdzem Dyrektorem Bogusławem Pitucha oraz Księdzem Tomaszem Szostkiem mieli niezwykłą okazję uczestniczyć w historycznej procesji ulicami Sandomierza, której towarzyszyły relikwie błogosławionego Wincentego Kadłubka.

Uroczystościom religijnym przewodniczył kardynał Beniamino Stella z Watykanu, były dyplomata i emerytowany prefekt Kongregacji ds. Duchowieństwa oraz biskup sandomierski Krzysztof Nitkiewicz.

Procesja wyszła z kościoła seminaryjnego pw. św. Michała i przeszła przez stare miasto do katedry, gdzie odbyła się msza święta. Relikwie błogosławionego nieśli na zmianę przedstawiciele różnych środowisk. Wśród uczestników była m.in. Chorągiew Rycerstwa Ziemi Sandomierskiej, liczne duchowieństwo, młodzież, przedstawiciele poszczególnych parafii, stowarzyszeń oraz Rycerze Kolumba.