Opatowska 10, Sandomierz sandomierz@caritas.pl (+48) 15 644 55 86

Caritas Diecezji Sandomierskiej

Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.

Powrót Warsztaty dla smaku i zdrowia! 30.06.2017 r.


Caritas Diecezji Sandomierskiej w ramach realizacji Działań Towarzyszących do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016 zgodnie z umową nr 23/POPŻ/Podprogram 2016 z dnia 19.08.2016 zrealizował w dniu 28 czerwca 2017 roku m. in. Warsztaty Dietetyczne i Zdrowego Żywienia oraz Warsztaty Kulinarne w Parafii pw. Matki Bożej Częstochowskiej w Lipie i w Parafii pw. Trójcy Przenajświętszej – będących naszymi OPL-ami. Uczestnicy zostali zaproszeni na warsztaty za pośrednictwem Parafii – przez ogłoszenia duszpasterskie oraz przez kontakt z OPS-em w Zaklikowie. Tematyka warsztatów dotyczyła zdrowych i prostych w przygotowaniu sałatek. W Warsztatach Dietetycznych i Zdrowego Żywienia oraz Warsztatach Kulinarnych w Parafii pw. Matki Bożej Częstochowskiej w Lipie wzięło udział po 30 osób, zaś w tego samego rodzaju warsztatach w Zaklikowie uczestniczyło 22 osoby korzystające z pomocy w ramach Programu POPŻ 2016, przeważały Panie.

Warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia miały charakter bardziej teoretyczny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej przez osobę prowadzącą zajęcia. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z nową piramidą żywienia, dietetycznymi przepisami na: szybkie sałatki z umiejętnym wykorzystaniem ziół w kuchni, które są niezmiernie zdrowe i wzbogacają walory smakowe, z powodzeniem mogąc zastąpić sól w kuchni – nie podwyższając znacząco kosztów potraw. Dzięki tym warsztatom uczestnicy nauczyli się stosować określone zioła w kuchni, warzywa i owoce tak by osiągnąć dwa cele gotowania: zdrową i smaczną potrawę z wykorzystaniem podstawowych składników żywieniowych i w oparciu o niewielkie koszty finansowe. W ramach tych warsztatów uczestnicy otrzymali broszury: z piramidą zdrowego żywienia, przepisami na zupy z pomysłem i szybkie sałatki oraz informację jak wykorzystywać zioła w kuchni.

Warsztaty kulinarne miały zaś charakter praktyczny i były oparte na wiedzy zdobytej przez uczestników w czasie Warsztatów dietetycznych i zdrowego żywienia. Przygotowywano zdrowe sałatki z wykorzystaniem ziół. Na koniec miał miejsce wspólny poczęstunek.

Uczestnicy warsztatów byli zadowoleni ze sposobu ich przeprowadzenia. Warsztaty stały się okazją do integracji społecznej wszystkich Uczestników.