Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.
Caritas Diecezji Sandomierskiej w ramach realizacji Działań Towarzyszących do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016 zgodnie z umową nr 23/POPŻ/Podprogram 2016 z dnia 19.08.2016 zrealizował m. in. Warsztaty Dietetyczne i Zdrowego Żywienia oraz Warsztaty Kulinarne w Parafii pw. Podwyższenia Krzyża Świętego w Sandomierzu – będącej jednym z naszych OPL-i. Pośród innych przeprowadzanych warsztatów, właśnie te w szczególności cieszyły się dużym zainteresowaniem Uczestników ze względu na tematykę. Tematem przewodnim tych dwóch warsztatów było zdrowe odżywianie, które jak się okazuje może być smaczne, syte, szybkie w przygotowaniu i pomysłowe. Warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia odbyły się w dniu 13.03.2017 roku, a Warsztaty kulinarne w dniu 14.03.2017 roku. Uczestnicy warsztatów spotkali się w Sali przy Parafii pw. Podwyższenia Krzyża Świętego w Sandomierzu. Zarówno w jednych jak i w drugich warsztatach udział wzięło 34 osoby korzystające z pomocy w ramach Programu POPŻ 2016, przeważały Panie.
Warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia miały charakter bardziej teoretyczny z wykorzystaniem prezentacji multimedialnej przez osobę prowadzącą zajęcia. Uczestnicy warsztatów zapoznali się z nową piramidą żywienia, dietetycznymi przepisami na: zupy z pomysłem, szybkie sałatki, dania jednogarnkowe oraz z umiejętnym wykorzystaniem ziół w kuchni, które są niezmiernie zdrowe i wzbogacają walory smakowe, z powodzeniem mogąc zastąpić sól w kuchni – nie podwyższając znacząco kosztów potraw. Przedstawiono kilkanaście najpopularniejszych ziół i warzyw, które są w każdej domowej kuchni – bazylia, mięta, lubczyk, majeranek, natka pietruszki, gorczyca, kminek, kolendra, czarnuszka, czosnek, cebula, chrzan. Tematyka związana z ziołami w kuchni na co dzień i ich zastosowaniem bardzo zainteresowała uczestników warsztatów, wywołując dużo praktycznych pytań. Okazało się, że wiele osób wie o istnieniu określonych składników czy ziół, ale dotąd nie potrafiło ich umiejętnie zastosować w codziennym menu w domowej kuchni. Dzięki tym warsztatom uczestnicy nauczyli się określone zioła w kuchni, warzywa i owoce tak by osiągnąć dwa cele gotowania: zdrową i smaczną potrawę z wykorzystaniem podstawowych składników żywieniowych i w oparciu o niewielkie koszty finansowe. W ramach tych warsztatów uczestnicy otrzymali broszury z piramidą zdrowego żywienia, przepisami na zupy z pomysłem i szybkie sałatki i zioła w kuchni.
Warsztaty kulinarne miały zaś charakter praktyczny i były oparte na wiedzy zdobytej przez uczestników w czasie Warsztatów dietetycznych i zdrowego żywienia. Przygotowywano zdrowe sałatki z wykorzystaniem ziół. Na koniec miał miejsce wspólny poczęstunek.
Warsztaty przez uczestników zostały ocenione jako bardzo interesujące i poprowadzone w ciekawy sposób. Uczestnicy podkreślali, że przekonali się do pomysłu tego rodzaju działań, które dla nich były nowością. Warsztaty okazały się nie tylko szansą by nauczyć się zdrowo i ze smakiem odżywiać w praktyce, ale również powodem by wyjść z domu, spotkać się z innymi ludźmi, nie czuć się gorszymi czy odrzuconymi. Spełniły więc kilka pożytecznych zadań, przede wszystkim dając osobom o niższym statusie materialnym odrobinę radości i poczucia własnej wartości.