Powrót Dzielmy Się Urokiem Tradycji: Andrzejkowe Spotkanie Seniorów w Bojanowie.

W dniu 22 listopada w Bojanowie zorganizowane zostało spotkanie Andrzejkowe w ramach projektu pn. „ Aktywnym być- szczęśliwie żyć” z Programu Wieloletniego na Rzecz Osób Starszych ,,Aktywni+” na lata 2021 - 2025 - edycja 2023, dofinansowanego przez Ministra Rodziny i Polityki Społecznej.

W realizowanym od czerwca projekcie, który ma za zadanie aktywizację osób starszych oraz integrację z młodszym pokoleniem poprzez różne działania, wjazdy, spotkania, zajęcia bierze udział 120 osób z gmin: Sandomierz, Rudnik nad Sanem, Maziarnia oraz Bojanów.

Spotkanie Andrzejkowe rozpoczęło się częścią oficjalną podczas której, koordynator Pani Anna Świeca powitała wszystkich zaproszonych gości oraz uczestników zadania. Głos zabrali również seniorzy, którzy w sposób szczególny podziękowali za udział w Projekcie, za możliwość aktywnego spędzania czasu wolnego poprzez udział w zajęciach kulinarnych, rękodzielniczych oraz tanecznych, a także za integrację z młodszym pokolenie, za możliwość wyjazdów oraz spotkań edukacyjnych.

Po części oficjalnej wszyscy udali się na obiad oraz wspólna zabawę przy muzyce. Jak Andrzejki to oczywiście wróżby, zabawy oraz przyśpiewki, które dla młodszego pokolenia było wielkim zaskoczeniem. Dlatego tak ważne jest kultywowanie starych obrzędów i zwyczajów aby nie dopuścić do zapomnienia tak fajnej tradycji. Z kolei dzieci i młodzież zaprezentowali taniec Belgijkę, który później wspólne z seniorami zatańczyli wzbudzając wiele uśmiechu i zadowolenia. Tańce, zabawy, śpiewy sprawiły, iż wszyscy uczestnicy zadania byli bardzo zadowoleni co widać było po uśmiechach i frekwencji na parkiecie.

Aktywne spędzanie czasu wolnego, integracja z młodszym pokoleniem jest bardzo ważnym aspektem w życiu osób starszych. Czują się potrzebni, mogą przekazać cos bardzo ważnego dzieciom i młodzieży, mogą rozwijać się w rożnych dziedzinach, a prze wszystkim spełniać swoje pasje i marzenia na które do tej pory nie mieli czasu lub możliwości.

Gdy spotkanie zbliżało się ku końcowi seniorzy bardzo serdecznie podziękowali za zorganizowanie tak fajnego spotkania i z niecierpliwością czekają na kolejne projekty.

W wydarzeniu wzieli również udział beneficjenci Programu Na Codzienne Zakupy