Powrót Projekt pn. „Samodzielnie i aktywnie chcę poznawać świat”!

Od połowy października 2023 roku realizowany jest projekt pn. „Samodzielnie i aktywnie chcę poznawać świat” w ramach otwartego konkursu ofert na wsparcie ze środków PEFRON w 2023 r. realizacji zadania z zakresu rehabilitacji zawodowej i społecznej osób niepełnosprawnych. W Projekcie udział bierze 40 osób o różnych stopniach niepełnosprawności, w tym osoby z zaburzeniami psychicznymi, z autyzmem i z niepełnosprawnością intelektualną z powiatów: sandomierskiego, opatowskiego i ostrowieckiego. Celem projektu jest nabywanie, rozwijanie i podtrzymywanie umiejętności niezbędnych do samodzielnego funkcjonowania osób niepełnosprawnych. Uczestnicy zadania biorą udział w zajęciach: muzycznych, z psychologiem oraz zajęciach z cyfryzacji. Wszystkie zajęcia odbywają się w małych, 10 osobowych, grupach w celu przekazania jak największej ilości informacji, pomocy każdemu z uczestników, a także stworzeniu miłej i serdecznej atmosfery, która niewątpliwie pozytywnie wpływa na przebieg warsztatów.

Zajęcia muzyczne to jedne z ulubionych spotkań w ramach projektu. Pozwalają na rozwijanie warsztatu wokalnego, przełamywanie nieśmiałości i wstydu,  a przede wszystkim dostarczają wiele radości i zadowolenia.

Zajęcia cyfrowe mają na celu pogłębienie wiedzy informatycznej wykorzystywanej w życiu codziennym. Podczas zajęć uczestnicy przeglądają  strony edukacyjne, kulturalne oraz informacyjne, które wpływają pozytywnie na rozwój i podniesienie poziomu wiedzy z tej dziedziny.

Z kolei zajęcia z psychologiem pozwalają na naukę rozładowania negatywnych emocji, radzeniu sobie ze stresem, nauki odpowiedniej komunikacji oraz współpracy w grupie.

W listopadzie odbyła się wycieczka do Muzeum Bombek Choinkowych do Nowej Dęby. Celem wyjazdu było zwiedzenie muzeum i zobaczenie jak powstają bombki choinkowe. Była także możliwość zakupu różnych ozdób choinkowych oraz zakupu pamiątek. Wyjazd dostarczył naszym uczestnikom wiele radości i uśmiechu, bo i miejsce jest bajeczne. Wiele radości sprawił udział w warsztatach, podczas których każdy z naszych beneficjentów mógł samodzielne pokolorować i udekorować sobie dowolną techniką bombkę. Po wizycie w Muzeum, wszyscy udali się na obiad, po którym wyruszyli w drogę powrotną do domu.

Wartość całego projektu to 43 120,00 zł  z czego 37 020,00 zł dofinansowane została  ze środków PEFRON – Zarządu Województwa Świętokrzyskiego.

plakat.pdf