Powrót XXIII ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI. TAK POMAGAM! W DNIACH 8-9 XII 2023 roku

XXIII Zbiórka Żywności „Tak, Pomagam”

Podzielmy się żywnością z osobami ubogimi!

Caritas Diecezji Sandomierskiej zaprasza Państwa do wzięcia udziału w XXIII ogólnopolskiej Zbiórce Żywności pod hasłem „Tak, Pomagam” organizowanej przez Caritas Polska i Caritas w poszczególnych diecezjach. Celem zbiórki będzie pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych do przechowywania, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, kasze, płatki kukurydziane, olej, konserwy, dżemy, przetwory warzywne i owocowe, herbata, kakao, słodycze, itp.

Wolontariusze Caritas, w odpowiednich strojach i z wydanymi przez nas identyfikatorami, przeprowadzą Zbiórkę Żywności w następujących dniach:

• 8 grudnia 2023 roku (piątek);
  • 9 grudnia 2023 roku (sobota).

Zbiórka Żywności na terenie Diecezji Sandomierskiej zostanie przeprowadzona m. in. w:

1. Baćkowicach,
  40. Wilczej Woli,
  41. Zaklikowie,
  42. Zarzeczu.

W Zbiórce Żywności weźmie udział ponad 150 sklepów z terenu Diecezji Sandomierskiej oraz około 1200 wolontariuszy. Caritas Diecezji Sandomierskiej dziękuje Kierownictwu i Pracownikom sieci sklepów: Biedronka, Lewiatan, Stokrotka, Dino, Delikatesy Centrum, Carrefour Market, Lidl, Spar, Groszek, Społem, Gama, Netto i wielu innych prywatnych sklepów za uzyskaną zgodę na organizację XXIII Zbiórki Żywności i pozytywne nastawienie do dzieł charytatywnych.

Paczki żywnościowe będą wydawane 14 i 15 grudnia 2023 r. od. godz. 8.00 do 14.00 w Budynku Caritas Diecezji Sandomierskiej w Sandomierzu przy ul. Trześniowskiej 13 (tzw. Magazyny). Paczki są wydawane osobom, które ubiegały się o taką formę pomocy w Caritas Diecezji Sandomierskiej poprzez złożenie podania. Możliwość składania podań o przyznanie paczki bożonarodzeniowej z XXIII Zbiórki Żywności Caritas jest do 8 grudnia 2023 roku. Wpłynęło do chwili obecnej ponad 300 podań.

Żywność zebrana w czasie XXIII Zbiórki Żywności zostanie przeznaczona na przygotowanie żywnościowych paczek bożonarodzeniowych dla najuboższych rodzin z terenu Diecezji Sandomierskiej, które zwracają się z prośbą o pomoc do Caritas Diecezji Sandomierskiej. Otwórzmy nasze serca i podzielmy się żywnością z osobami ubogimi!

Najmniejszy dar to dar serca.