Powrót Caritas Diecezji Sandomierskiej nie ustaje w pomocy Ukrainie

W minionym tygodniu do Zaporoża zawieziono ponad 11 ton darów, w których była żywność, środki opatrunkowe oraz artykuły higieniczne.

Transporty humanitarne udało się przygotować dzięki inicjatywie Caritas we Włoszech oraz wspólnoty grekokatolickiej z Hiszpanii. Przywieziono stamtąd do Diecezji Sandomierskiej w sumie ponad 20 ton darów. To m.in konserwy mięsne i rybne, mleko, kawa, herbata, słodycze, środki opatrunkowe i higieniczne, które busami zostały przewiezione do Zaporoża, gdzie jest bardzo trudna sytuacja.

Od początku wojny Caritas Diecezji Sandomierskiej zorganizowała około 30 transportów humanitarnych, w których przewieziono łącznie ponad 200 ton żywności. Transporty kierowane były do parafii katolickiej w Zaporożu, do sióstr dominikanek w Żółkwi, do Caritas we Lwowie, do sióstr sercanek w Złoczowie oraz do parafii w Strzelczyskach.