Opatowska 10, Sandomierz sandomierz@caritas.pl (+48) 15 644 55 86

Caritas Diecezji Sandomierskiej

Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.

Powrót Podsumowanie realizacji Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących – Podprogram 2017 30 maj 2018 r.


Caritas Diecezji Sandomierskiej w ramach realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2017 w okresie od 18 sierpnia 2017 roku do 30 maja 2018 roku przeprowadziła 28 Warsztatów w ramach Działań Towarzyszących płatnych. Warsztaty odbyły się w 9 OPL-ach z terenu Diecezji Sandomierskiej. We wszystkich Warsztatach w ramach Działań Towarzyszących płatnych wzięło udział w sumie 829 osób. Były to osoby dorosłe – również osoby niepełnosprawne, w zdecydowanej większości kobiety. Warsztaty były realizowane przez Caritas Diecezji Sandomierskiej. Każdy Warsztat trwał 2 godziny zegarowe. Miejscem realizacji Warsztatów były pomieszczenia udostępniane przez poszczególne OPL-e. Warsztaty były przeprowadzane przez osoby – trenerów – posiadające uprawnienia z zakresu dietetyki, kulinariów i zdrowego żywienia. Caritas Diecezji Sandomierskiej przeprowadziła następujące Warsztaty w ramach Działań Towarzyszących płatnych:

  • warsztaty dietetyczne i zdrowego żywienia – warsztaty te miały część teoretyczną i praktyczną; część teoretyczna przybrała formę programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie uczestników z zasadami zdrowego, prawidłowego i racjonalnego odżywiania się, właściwego wykorzystywania zakupionej żywności; na tych warsztatach zapoznano uczestników z nową piramidą żywienia, zachęcano do aktywności fizycznej – podkreślając jak ważna jest dla zdrowia i podkreślano rolę stosowania właściwej diety na co dzień – bogatej w warzywa i owoce, przedstawiono 10 zasad zdrowego żywienia; w części praktycznej tych warsztatów przygotowywano dietetyczne potrawy na różne pory roku, sałatki i surówki, koktajle warzywne i owocowe; uczestnicy otrzymywali broszury dotyczące zdrowej diety i aktywnego stylu życia;
  • warsztaty kulinarne – warsztaty o charakterze praktycznym, w czasie których uczestnicy mogli przygotować zdrowe i smaczne potrawy; warsztaty te były dopasowane tematycznie do konkretnej pory roku, tak jesienią i w zimie w czasie warsztatów powstawały potrawy mające na celu wzmocnienie odporności organizmu – w tym herbatki i napary oraz soki na przeziębienie, zupy rozgrzewające; na warsztatach kulinarnych lepiono pierogi i przygotowywano naleśniki, pasty kanapkowe i różne sałatki, gotowano zdrowe zupy i pieczono dietetyczne słodkości; uczestnicy warsztatów kulinarnych za każdym razem otrzymywali broszury z przepisami spośród, których wybierano potrawy przygotowywane w czasie spotkań;
  • warsztaty przeciwdziałania marnowaniu żywności – warsztaty te miały na celu przekazanie wiedzy na temat sposobów właściwego wykorzystania żywności w codziennym jadłospisie; wskazywano uczestnikom co robić, aby nie marnować żywności – omawiano m.in. planowanie posiłków oraz przygotowywanie zdrowych przetworów.

Warsztaty w ramach Działań Towarzyszących płatnych cieszyły się dużym zainteresowaniem osób korzystających z pomocy żywnościowej w ramach POPŻ Podprogramu 2017. Uczestnicy szczególnie polubili wspólne przygotowywanie posiłków. Warsztaty pozytywnie wpłynęły na aktywizację społeczną lokalnych środowisk.