Powrót PROGRAM AKTYWNI + 2021-2025 EDYCJA 2024

Pełni życia, sił i radości” to tytuł projektu realizowanego przez Caritas Diecezji Sandomierskiej w ramach Programu wieloletniego na rzecz osób starszych „Aktywni+” na lata 2021-2025 edycja 2024.  W projekcie, którego głównym celem jest stworzenie warunków do aktywnego spędzania czasu wolnego, rozwijania swoich umiejętności, odkrywania talentów, edukacji oraz czynnego udziału w życiu społecznym i kulturalnym udział bierze 240 osób starszych  w pięciu miejscowościach.  Od września seniorzy uczęszczają na warsztaty muzyczne, teatralno-tanecze, dietetyczne,  florystyczne, które są doskonałą okazją do aktywnego spędzania czasu wolnego, rozwoju osobistego, odkrywania talentów, nabyciu nowych doświadczeń  oraz integracji wewnątrzpokoleniowej.  Prowadzone są także  szkolenia woluntarystyczne podczas których osoby starsze nabywają wiedzę na temat wolontariatu, pomocy potrzebującym, akcjom charytatywnym  otrzymują liczne wskazówki dotyczące pracy i  rodzaju wparcia najbardziej potrzebującym. Realizowany projekt oprócz warsztatów edukacyjnych, zapewnia rozwój społeczno- kulturalno-poznawczy poprzez wyjazd do Kazimierz Dolnego, wyjścia do kina na seans filmowy oraz udział w „Senioriadzie”, spotkanie zaplanowane na listopad.

Na przełomie września i października odbyły się  wycieczki seniorów do Kazimierza Dolnego, malowniczego miasteczka położonego nad Wisłą, słynące z zabytkowej architekury i pięknych krajobrazów. W programie wycieczki  było zwiedzanie ruin zabytkowego kompleksu   wzniesionego za Kazimierza Wielkiego wraz z wejściem na basztę z której podziwialiśmy piękną panoramę miasta. Kolejno zwiedziliśmy obiekty sakralne miasta Kościół Farny pw. Św. Jana Chrzciciela i Bartłomieja oraz zespół klasztorny reformatów z którego można podziwiać piękne widoki miasta. Kolejnym punktem był oczywiście Rynek, który składa się z dwóch części młodszej i starszej z licznymi zabytkami. Największe wrażenie robią Kamienice Przybyłowskie- barokowe budowle z XVII wieku udekorowane charakterystycznymi płaskorzeźbami.  Na Rynku oprócz zabytków architektonicznych na zwiedzających czeka wiele atrakcji min. występy muzyczne, pokazy prac plastycznych, wystawy zabytkowych przedmiotów i inne atrakcje. Okolice Kazimierza Dolnego seniorzy zobaczyli  podczas Rejsu statkiem do Janowca, który również był wpisany do jednego z punktów wycieczki. Podczas całego zwiedzania każdej z grup towarzyszył przewodnik, który opowiedział historię, tradycje, zwyczaje panujące w Kazimierzu.  Śmiało można stwierdzić, iż seniorzy byli bardzo zadowoleni z wycieczki co wyrazili poprzez piękne podziękowanie i wiele miłych słow.

„Projekt dofinansowany ze środków rządowego programu wieloletniego na rzecz Osób Starszych „Aktywni+” na lata 2021–2025”