Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.
W dniu 18 października i 21 października 2017 roku Caritas Diecezji Sandomierskiej zrealizowała dwa Warsztaty Kulinarne w ramach realizacji Działań Towarzyszących do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Podprogram 2017 zgodnie z umową nr 23/POPŻ/Podprogram 2017 z dnia 18.08.2017. Warsztaty odbyły się w dwóch OPL-ach. Była to Parafia pw. Świętego Maksymiliana Kolbe w Jadachach – w Pomieszczeniach Remizy OSP w Jadachach oraz Parafia pw. Świętego Andrzeja Boboli i Świętego Antoniego Pustelnika w Dwikozach – w Pomieszczeniach Parafii. W Warsztatach udział wzięły osoby korzystające z pomocy w postaci żywności z POPŻ Podprogram 2017. Warsztaty przeprowadziła Pani posiadająca odpowiednie wykształcenie.
Tematem przeprowadzonych Warsztatów Kulinarnych były „Zdrowe i smaczne jesienne potrawy sposobem na zyskanie odporności”. W czasie warsztatów przygotowywano: zdrowe zupy z wykorzystaniem jesiennych warzyw; rozgrzewające herbaty z dodatkiem cytryny, imbiru, soków owocowych oraz ziół; jesienne sałatki. Na zakończenie warsztatów odbywała się degustacja potraw i wspólne omówienie zastosowania naturalnych sposobów na zyskanie odporności. Każdy z Uczestników Warsztatów otrzymał książeczkę z przepisami na jesienne potrawy i notesy.
Warsztaty Kulinarne cieszyły się dużym powodzeniem, w szczególności Pań. Uczestniczki podkreślały, że jest to przyjemny sposób na integrację społeczności lokalnej, która jest czasami bardzo trudnym zadaniem. Warsztaty stały się więc sposobem na zapobieganie odrzuceniu społecznemu czy marginalizacji osób o niskich dochodach.