Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.
Wspólna nauka planowania posiłków i gotowanie!
W majowe popołudnie 21 maja 2019 roku w OPL-u w Parafii pw. Świętego Stanisława Biskupa i Męczennika w Chmielowie odbyły się Warsztaty Kulinarne i Warsztaty Przeciwdziałania Marnowaniu Żywności. W trakcie Warsztatów Kulinarnych, które odbywały się od godziny 15.00 do 17.00 przygotowywano zgodnie z ich tytułem „Naleśniki na słodko i słono!”. Natomiast Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności pod hasłem „ Ekonomiczne potrawy jednogarnkowe i planowanie posiłków sposobem na nie marnowanie żywności!” miały miejsce od godziny 17.15 do 19.15. Składały się one z krótkiej części teoretycznej i dłuższej części praktycznej, podczas której przygotowywano smaczne i ekonomiczne potrawy jednogarnkowe. Na koniec spotkania miała miejsce wspólna degustacja potraw. W warsztatach uczestniczyło w sumie ponad 30 osób. W warsztatach udział wzięli beneficjenci Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018 – głównie panie, choć było też kilka całych rodzin. Warsztaty były okazją do wspólnej integracji społecznej, spotkania, rozmów, czasem zdobywania nowych praktycznych umiejętności. Jak podkreślali uczestnicy tego typu inicjatywy są dla lokalnej społeczności bardzo ważne i interesujące, pozwalają wyjść z domu, zobaczyć coś ciekawego, pobyć z innymi ludźmi, otworzyć się na innych.