Caritas Diecezji Sandomierskiej jest instytucją charytatywną, której misją jest niesienie pomocy w duchu ewangelicznej miłości, dającej nadzieję na godne życie ludziom znajdującym się w trudnej sytuacji.
W dniu 6 lutego 2019 roku w OPL-u w Parafii pw. Świętego Maksymiliana Kolbe w Jadachach odbyły się Warsztaty Przeciwdziałania marnowaniu żywności w ramach realizacji Działań towarzyszących dofinansowanych z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018. Warsztaty odbyły się pod nazwą: „Kreatywne planowanie posiłków sposobem na nie marnowanie żywności.” w godzinach od 15.00 do 17.00. Po krótkiej części teoretycznej Uczestniczki Warsztatów przygotowywały ziołowy chlebek do odrywania i różne pasty kanapkowe. Do wykonania tych potraw posłużyły produkty, które każdy ma w domu i czasem trudno je zagospodarować oraz właściwie wykorzystać w kuchni. Warsztaty były okazją do zapoznana się ze sposobami planowania posiłków na cały tydzień, w taki sposób by nie kupować zbędnych produktów i ich nie marnować. Pomogły one też w pokazaniu, że ze składników pozostających po ugotowaniu obiadu można przygotować fantastyczną kolację, a powstałe potrawy są nie tylko smaczne ale i zdrowe.
Najważniejszym jednak zadaniem przeprowadzonych Warsztatów była integracja społeczna ich Uczestników. Wspólnie spędzony czas, z ciekawostkami kulinarnymi, przygotowywanie nietypowych potraw był miłym popołudniowym akcentem dla Uczestników POPŻ Podprogramu 2018. Na zakończenie wszyscy Uczestnicy otrzymali pamiątkowe torebki zakupowe z wymownym napisem „By nie gryzło Cię sumienie, że marnuje się jedzenie” oraz broszury z zasadami planowania zakupów, posiłków na cały tydzień i przepisami na domowe chlebki – pasty kanapkowe do nich.