Powrót Świeca, która tworzy Polską Wigilię

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom – 2019

Początek Adwentu to czas w którym Caritas Kościoła Katolickiego, Eleos Kościoła Prawosławnego oraz Diakonia Kościoła Ewangelickiego rozpoczynają Akcję Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. Jest ona prowadzona do Świąt Bożego Narodzenia. W 2019 roku Akcja Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom odbywa się pod hasłem: „Świeca, która tworzy Polską Wigilię”. Jej charakterystycznym znakiem jest Świeca jako symbol pamięci o najsłabszych, potrzebujących naszej pomocy i uwagi. Świeca ta symbolicznie stawiana jest podczas Wigilii na pustym talerzu oczekującym na ubogiego, nieznajomego, wędrowca. Pierwsze świece Caritas zapłonęły na polskich stołach w 1993 roku. Pierwsza akcja wigilijna realizowana była zaledwie w kilku diecezjach. W 1994 roku świece płonęły już na stołach wigilijnych w całej Polsce. W ostatnich latach przed świętami Bożego Narodzenia rozprowadzanych jest kilka milionów świec Caritas. Dzięki temu przez 26 lat trwania akcji pomoc otrzymało kilka milionów dzieci z ubogich rodzin. W akcji Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom biorą udział wszystkie diecezje w Polsce. W ramach jej 26. edycji Caritas przygotowała ok. 2 mln świec, które zapłoną na wigilijnych stołach. Środki zebrane dzięki dystrybucji świec będą przeznaczone na pomoc dla dzieci w Polsce i za granicą.

Caritas Diecezji Sandomierskiej włącza się w Akcję Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. W tym roku w naszej diecezji rozprowadziliśmy małe i duże świece WDzPDz. Koszt małej świecy to 5 zł – z czego do Caritas Diecezjalnej trafia 3 zł, zaś koszt dużej świecy to 20 zł – z czego 15 zł jest przekazywane do Caritas Diecezjalnej. Świece Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom stały się nośnikiem wartości przekazywanych w ramach harcerskiej akcji Betlejemskie Światło Pokoju. Płomień, zapalany od wiecznego ognia płonącego w Grocie Narodzenia Pańskiego w Betlejem, co roku obiega świat, niesiony przez skautów i harcerzy. Symbolizuje jedność, braterstwo i pokój. W Polsce, za sprawą harcerzy ze Związku Harcerstwa Polskiego, trafia do parafii, szkół, szpitali, urzędów i domów –  w postaci zapalonych świec Caritas.

Obecnie Świeca Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom to dla wielu osób nieodłączny symbol na wigilijnym stole, znajdujący się obok opłatka, sianka, świątecznych ozdób i potraw. Niech jej płomień rozgrzewa ludzkie serca i zachęca do dzielenia się nie tylko dobrami materialnymi, ale również tak cennym dziś darem w postaci: czasu, rozmowy, domowej atmosfery, ciepła i serdeczności.