Powrót Zapraszamy do Orszaku Trzech Króli

W nowym 2020 roku ponad dwadzieścia Orszaków Trzech Króli przejdzie 6 stycznia na terenie Diecezji Sandomierskiej. Podczas orszaków prowadzona będzie zbiórka na pomoc dla szkoły podstawowej Bani Taghlib w Aleppo, która jest jedną z pięciu placówek wspartych przez program „Szkoła Szkole”. Orszaki Trzech Króli wyruszą pod wspólnym hasłem: „Cuda, cuda ogłaszają”. Stanowią one uliczne jasełka, które już na dobre wpisały się w tradycję naszych lokalnych parafii i miejscowości. Od kilku lat te największe jasełka w plenerze gromadzą tysiące osób. Organizatorzy orszaków w poszczególnych miejscowościach zapraszają każdego, kto pragnie wraz z Trzema Królami oddać hołd Dzieciątku. Podczas orszaków organizowanych w diecezji sandomierskiej wolontariusze z Parafialnych Kół Caritas przeprowadzą kwestę, a zebrane środki będą przekazane dla szkoły podstawowej Bani Taghlib w Aleppo, która jest jedną z pięciu placówek wspartych poprzez program „Szkoła Szkole”.

W Sandomierzu orszaki po Mszach Świetych wyruszą równolegle z trzech miejsc: Kościoła pw. Podwyższenia Krzyża Świętego o godz. 12.00, Kościoła pw. Św. Pawła o godz. 12.00 i Kościoła pw. Matki Bożej Królowej Polski o godz. 11.45. Wspólne spotkanie orszaków i pokłon Dzieciątku odbędą się na Rynku Starego Miasta około godz. 12.30. Tutaj odbędzie się wspólne kolędowanie i pokłon Dzieciątku Jezus.