Powrót Zajęcia teatralne

Arteterapia – zajęcia realizowane w ramach projektu „Rehabilitacja 25 plus” obejmują między innymi zajęcia teatralne. Prowadzone są one w dwóch grupach, w wymiarze dwóch godzin w tygodniu.

Teatr jako forma terapii jest niezwykle korzystna w rehabilitacji osób z niepełnosprawnością intelektualną, oddziałuje na ich całościowy rozwój z uwzględnieniem sfery poznawczej, emocjonalnej i psychoruchowej. Teatroterapia pozwala na rozwijanie działań twórczych, pozawerbalne porozumiewanie się, uzewnętrznienie świata własnych przeżyć i odczuć, zaspokajanie potrzeb akceptacji, bezpieczeństwa, współuczestniczenia oraz bycia rozumianym i docenianym.

Podczas spotkań warsztatowych wykonywane są ćwiczenia w zakresie odkrywania własnego ciała, ilustracji ruchowej opowiadania, odkrywania przestrzeni, animacji przedmiotu, emisji głosu, pantomimy, umiejętności wyrażania emocji, współdziałania, odczuwania i odtwarzania postaci. Wykorzystywane są również elementy choreoterapii, muzykoterapii, wybrane techniki plastyczne (rysunek, malarstwo,  rzeźba i inne).

Uczestnicy projektu, oprócz tego, że przygotowują się do pełnienia roli twórcy kultury, mają także możliwość wejść w rolę odbiorcy kultury. Oglądali fragmenty spektakli Teatru Telewizji Polskiej: „Pchła Szachrajka”, „Bajki robotów”, „Zostań przyjacielem”. Wyjeżdżali również do  Teatru Maska w Rzeszowie na spektakl „Opowieść wigilijna”.